08.03.2004, 23:00

Americká organizácia zasadzujúca sa za ľudské práva, Human Rights Watch, obvinila americké ozbrojené sily v Afganistane z prípadov vážneho porušovania práv zajatcov a civilistov. (TASR)
Venezuelský prezident Hugo Chávez obvinil v nedeľu vo svojom pravidelnom televíznom príhovore USA, že podľa vzoru Haiti pripravujú zvrhnutie jeho vlády. V prípade, že USA chcú podobne postupovať aj proti Venezuele, prezident pohrozil zastavením dodávok ropy a rozpútaním "storočnej vojny". (TASR)
Čiernohorský prezident Filip Vujanovič sa vyslovil za česko-slovenský model rozdelenie Srbska a Čiernej Hory, ktoré sú od februára 2003 združené vo voľnej únii. (TASR)
Rumunský premiér Adrian Nastase včera oznámil rozsiahle zmeny vo svojom vládnom kabinete, ktoré by mali podporiť integračné ambície Bukurešti do Európskej únie. Nastase vymenoval do funkcií troch tzv. superministrov, ktorí budú riadiť citlivé rezorty. Ich nomináciou chce premiér dať rumunským ambíciám "nový dych". (TASR)
Litovský parlament začal včera záverečnú etapu procesu impeachmentu voči prezidentovi Rolandasovi Paksasovi, vzápätí ju však prerušil v očakávaní potvrdenia obvinení zo strany ústavného súdu. (TASR)
Poľský expremiér Jerzy Buzek sa bude v blížiacich voľbách do Európskeho parlamentu uchádzať o priazeň spoluobčanov. Bývalý predseda poľskej vlády by podľa straníckych zdrojov mal byť jedným zo špičkových kandidátov liberálnej Občianskej platformy, a to v Sliezsku, kde aj žije. (TASR)
Americký prezident George W. Bush a britský premiér Tony Blair pravdepodobne vedeli, že vo svojich argumentoch na podporu vojenského zásahu zveličujú hrozbu zo strany Iraku, tvrdí bývalý hlavný zbrojný inšpektor OSN Hans Blix. (TASR)
Zimbabwianske úrady zadržali v nedeľu lietadlo zaregistrované v USA. Stroj pristál v Harare s nákladom vojenského materiálu a so 64 mužmi, u ktorých je podozrenie, že ide o nájomných vojakov, oznámil včera zimbabwiansky minister vnútra Kembo Mohadi. (TASR)
Medzinárodný tribunál OSN pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii vzniesol žaloby proti dvom chorvátskym generálom vo výslužbe, potvrdila včera hovorkyňa úradu prokurátora ICTY Florence Hartmannová. Penzionovaní generáli Ivan Čermak a Mladen Markač čelia obvineniam z vojnových zločinov spáchaných na chorvátskych Srboch počas vojny z rokov 1991 -- 1995. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:43