StoryEditor

Trens sa vracia na ruské trhy

05.06.2003, 00:00

Pokračujúca recesia na svetových trhoch zapríčinila, že trenčianska strojárska spoločnosť Trens sa po 24-miliónovom zisku v roku 2001 dostala vlani do straty 56,3 mil. Sk. Tržby firmy z predaja vlastných výrobkov a zo služieb klesli z 1,12 mld. Sk v roku 2001 vlani na minuloročných 779,6 mil. Sk. Napriek tomu sa obrábacie stroje z Trenčína predávajú na Slovensku dobre. Na zahraničných trhoch, kde - najmä vo vyspelých krajinách - klesol odbyt trenčianskych strojov minimálne o 20 %, pocítil Trens v posledných týždňoch len mierne oživenie. Preto aj v tomto roku podnik očakáva stratu okolo 1,4 mil. Sk.
ROZVOJOVÉ IMPULZY
"Na náš nižší odbyt nemá vplyv konkurencia, tá je rovnako silná ako predtým. Jednoznačne za to môže recesia a nižšia investičná aktivita v Európe," vysvetlil vedúci oddelenia obchodnej aktivity spoločnosti Juraj Chyba. Úspech na slovenskom trhu pripisuje tomu, že Trens je v súčasnosti jediným výrobcom, ktorý si zachoval tradíciu a nerozpadol sa, vybudoval si veľmi dobré servisné zázemie a rozvíjal svoje technologické stredisko, takže môže dodávať obrábacie stroje podľa požiadaviek zákazníka.
Podľa J. Chybu je pre ďalší rozvoj dôležité, že zahraniční investori pôsobiaci na Slovensku začali odoberať produkciu od tuzemských firiem. "Dokázali sme presvedčiť mnohé firmy v zahraničných rukách, že naše stroje sú rovnako kvalitné ako dovážané. Rovnako veľký význam má pre náš odbyt pôsobenie lízingových spoločností, ktoré vstúpili do nákupov strojov a technologických zariadení. Ďalším rozvojovým impulzom je využívanie zdrojov fondu Phare, ktoré firmám môžu pokryť časť nákladov na nákup moderných strojov."
ŽIVIA SA EXPORTOM
Trens je však predovšetkým exportná firma, ktorá najmenej 95 % svojej produkcie vyváža. Je závislá od zahraničných trhov, ale zároveň významne ovplyvňuje bilanciu slovenského zahraničného obchodu, keď sa v rebríčku medzi slovenskými exportérmi už niekoľko rokov drží na druhom alebo treťom mieste.
Vývoz, ktorý kedysi celý a v tisíckach kusov smeroval na východné trhy, dokázala firma úplne presmerovať na západ. Teraz sa na ruský trh iba pomaly začína vracať. "Prezentovali sme sa na výstave v Rusku. Spolupracujeme s veľkými českými firmami, ktoré sa orientujú na ruský trh a dodávajú naň celé technologické celky, ktoré vybavujú našimi obrábacími strojmi. Ročne tam dodáme okolo desať klasických ručných sústruhov, no dopyt je aj po automatických CNC sústruhoch. Zatiaľ sa nám však na tomto trhu ťažko predáva, pretože schvaľovanie investícií v Rusku je zdĺhavé a uplatniť sa vo výnosných tendroch zbrojárskych fabrík je veľmi komplikované," opísal situáciu na východných trhoch J. Chyba. Trens sa navyše stretáva v Rusku s veľmi tvrdou konkurenciou západných firiem, ktoré tu roky držia svoje obchodné afiliácie a sú aj finančne lepšie pripravené na ovládnutie tohto trhu.
ROVNOCENNÁ POZÍCIA
Trens sa na náročných západných trhoch nepresadzuje nízkou cenou, ale vysokou kvalitou. Najmä univerzálne hrotové sústruhy z produkcie trenčianskych strojárov si udržujú vysoký štandard. "Horšie už je to v súťaži s japonskými a nemeckými firmami, ktoré sa kompletne venujú CNC technike a majú potenciál ponúkať široký sortiment zariadení. Pomôže nám vstup do EÚ. Všetky technické predpoklady a európske normy už totiž naše výrobky spĺňajú, potom opadne aj opatrnosť investorov pred firmou z bývalého východného bloku. Získame rovnocenné postavenie na trhu a naša pozícia sa zlepší," zdôraznil vedúci oddelenia obchodnej aktivity.

Podniky podľa podielu na exporte SR
1. Volkswagen Slovakia Bratislava
2. Trens Trenčín
3. Tatravagónka Poprad
4. AVC Čadca
5. Sauer-Danfoss Považská Bystrica
6. SES Kotly Tlmače
Zdroj: TOP 200 (Trend 2002)

Vývoj hospodárskeho výsledku spoločnosti Trens Trenčín (mil. Sk)
1998 19,8
1999 29,8
2000 14,8
2001 24,0
2002 -56,3
2003 * -1,4
* Predpoklad
Zdroj: Trens, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 19:10