StoryEditor

Podiel Nokie klesne

07.10.2004, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Podiel najväčšieho svetového výrobcu mobilných telefónov Nokia bude aj naďalej klesať. V súčasnosti sa podiel firmy na globálnom trhu pohybuje okolo 30 percent. Generálny riaditeľ konkurenčného Samsungu Jun Čong-jong uviedol, že "na otvorenom trhu s voľnou konkurenciou je nereálne, aby si niektorá skupina udržala trhový podiel viac než 25 percent".
Nokia v tomto roku zápasí s problémami a jej podiel na trhu podľa údajov výskumnej spoločnosti Gartner klesol v prvých troch mesiacoch na 28,9 percenta z vlaňajších 34,6 percenta. Neskôr sa stabilizoval a pohybuje sa okolo 30 percent. Z poklesu Nokie najviac ťažil práve Samsung, ktorému medzi najväčšími svetovými výrobcami patrí s trhovým podielom 12 percent tretie miesto za americkou Motorolou. Podiel Motoroly na trhu dosahuje 16 percent.
Medzi spotrebiteľmi sú obľúbené najmä véčkové modely Samsungu, ktorým sa Nokia dlho vyhýbala. Jun sa však obáva poklesu ziskovej marže, pretože Nokia v snahe získať naspäť zákazníkov znížila ceny. No zároveň vyhlásil, že marža Samsungu je oveľa vyššia než v prípade jeho konkurentov, pretože sa zameriava najmä na technologicky vyspelejšie a luxusnejšie modely.
Samsung je taktiež najväčším svetovým výrobcom obrazoviek z tekutých kryštálov a pamäťových čipov, uviedla agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:30