StoryEditor

FIDESZ má malú šancu obrátiť výsledok

09.04.2002, 00:00

Budapešť (hn/Luboš Palata)
Ak sa nestane v druhom kole maďarských volieb, ktoré sa uskutoční o dva týždne, malý politický zázrak, zostavia budúcu maďarskú vládu doteraz opoziční socialisti a liberáli. Zdá sa totiž, že ich kandidáti získali aj väčšinu v jednomandátových obvodoch, z ktorých bude až o štrnásť dní zvolená približne polovica poslancov parlamentu.
Maďarská socialistická strana zvíťazila v nedeľnom prvom kole s náskokom necelého jedného percenta, keď získala 42,04 percenta hlasov. Vládnuci Zväz mladých demokratov (FIDESZ) síce dostal viac hlasov ako v predchádzajúcich voľbách, jeho 41,11 percenta však na víťazstvo v prvom kole volieb nestačilo.
"Je nás veľa, ale stále nás nie je dosť," konštatoval v nedeľu pred polnocou viditeľne otrasený doterajší premiér Viktor Orbán. "Boli sme už v horšej situácii, pred štyrmi rokmi," snažil sa pozdvihnúť sebavedomie sympatizantom FIDESZ-u Orbán a pripomenul, že vtedy prehrávala v prvom kole jeho strana so socialistami o štyri percentá. V druhom kole však FIDESZ zvíťazil a prevzal moc v krajine. (Viac v rubrike Zahraničie)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:23