StoryEditor

Servis: Dane z prevodu a prechodu nehnuteľností

Dane z prevodu a prechodu nehnuteľností v nadväznosti na novelu zákona účinného od 1. apríla 2002
Kúpil som si rodinný dom pred tromi rokmi. Daňový úrad ma pred mesiacom vyzval na zaplatenie dane z prevodu. Čo to znamená?
-- Aj keď zo zákona je daňovníkom dane z prevodu predávajúci, vám vyplýva povinnosť zaplatiť daň zo zákona bez toho, aby ste sa k tomu špeciálne zaviazali. Vo vašom prípade pravdepodobne predávajúci nesplnil svoju daňovú povinnosť, a tak daňový úrad využil inštitút ručenia zo zákona a vyzval na zaplatenie dane z prevodu vás podľa pôvodného znenia § 8 zákona č. 318/1992 Zb. v znení neskorších predpisov. Inštitút ručenia bol však v prípade dane z prevodu a prechodu zrušený novelou zákona, a to zákonom č. 256/2000 Z. z. s účinnosťou od 1. augusta 2000. Od účinnosti III. novely zákona č. 318/1992 Zb. v znení neskorších predpisov už nie je možné uplatňovať zaplatenie dane nadobúdateľom, t. j. kupujúcim, v prípadoch, keď daňovník daň včas nezaplatil a do účinnosti novely zákona nebola ručiteľovi zaslaná výzva na zaplatenie dane. V prípadoch, ak správca dane do účinnosti novely zákona vyzval ručiteľa na zaplatenie dane, môže u ručiteľa vymáhať zaplatenie dane aj po účinnosti novely. Na záver považujem za potrebné zdôrazniť, že od 1. apríla 2002 bol inštitút ručiteľa zrušený aj pri dani z darovania.

Dostali sme darom rodinný dom, na ktorom je v časti C listu vlastníctva ťarcha, a to vecné bremeno prechodu cez pozemok v prospech tretej osoby -- nášho suseda. Máme povinnosť z vecného bremena platiť daň?
-- Vecné bremeno sa v takomto prípade už nezdaňuje, bolo zdanené pri jeho zriadení a neznižuje sa ani hodnota nehnuteľnosti o hodnotu vecného bremena. Vychádza sa z premisy, že pri právnom akte darovacej zmluvy bola obdarovanému známa skutočnosť, že je na nehnuteľnosti ťarcha-vecné bremeno a teda mohol tento dar aj odmietnuť, ak nemohol alebo nebol ochotný akceptovať ťarchu.

Svojej dcére sme predali náš rodinný dom s tým, že v zmluve sme si dali zriadiť vecné bremeno doživotného užívania dvoch izieb. Máme toto vecné bremeno tiež zdaniť?
-- To ste urobili veľmi dobre. Len málo ľudí si uvedomuje následné riziká spojené s transakciou prevodu nehnuteľností na svojich potomkov. Z hľadiska zdanenia ste daňovníkom vy, keďže ide o kúpnu zmluvu. Základom dane je dohodnutá cena, minimálne však cena zistená podľa platných cenových predpisov, ktorá bude vo vašom prípade zvýšená o hodnotu vecného bremena. Pokiaľ hodnota vecného bremena nie je v zmluve určená, potom je určená podľa § 26 ods. 2 zákona č. 318/1992 Zb. v znení neskorších predpisov.
Uvedené platilo, ak daňová povinnosť vznikla do 1. apríla 2002. Ak daňová povinnosť vznikla po tomto termíne, potom podľa nového znenia § 9 hodnota vecného bremena už nie je predmetom dane z prevodu a prechodu nehnuteľností a teda nebudete platiť daň z hodnoty zriadeného vecného bremena. Ustanovenia § 26 v pôvodnej verzii zákona pojednávajúce o vecných bremenách boli nahradené ustanoveniami o súčinnosti orgánov štátnej moci a štátnej správy pri zdaňovaní prevodov a prechodov nehnuteľností.

V marci 1999 som kúpil byt od bytového družstva, v ktorom som býval 15 rokov za 50 000 Sk. Vklad do katastra nehnuteľností bol vykonaný rozhodnutím zo dňa 17. februára 2000. Byt som následne predal v decembri r. 2000 za 850 000 Sk. Budem z uvedenej transakcie platiť daň z prevodu, prípadne inú daň?
-- Každý predaj nehnuteľnosti sa podľa zákona č. 318/1992 Zb. v znení neskorších predpisov zdaňuje daňou z prevodu a prechodu nehnuteľností. Daňová povinnosť vzniká vkladom do katastra nehnuteľností. To znamená, že vo vašom prípade treba zistiť presne, kedy bol vklad od katastra vykonaný a následne do 60 dní podať daňové priznanie k dani z prevodu a prechodu nehnuteľností zo sumy 850 000, ak je cena stanovená podľa platných cenových predpisov nižšia ako vaša predajná, t. j. dohodnutá medzi kupujúcim a predávajúcim. Sadzba dane sa určí podľa príbuzenského vzťahu. Ak medzi vami ako predávajúcim a kupujúcim nie je žiadny príbuzenský vzťah, potom sú to 4 %. Okrem dane z prevodu príjem z predaja bytu vo výške 800 000 Sk (850 000 -- 50 000) nie je podľa § 4 ods. 1 písm. a) zákona č. 366/1999 Z. z. v znení neskorších predpisov oslobodený od dane. Zákon určuje dva roky na trvalý pobyt v byte a tiež na vlastníctvo k bytu. Vy ste nadobudli vlastníctvo k bytu 17. februára 2000. To znamená, že ste podmienky stanovené v zákone nesplnili a mali ste príjem z predaja zdaniť spolu s ostatnými príjmami za r. 2000. Príjem bolo potrebné zahrnúť medzi ostatné príjmy podľa § 10 ods. 1 písm a) zákona č. 366/1999 Z. z. v znení neskorších predpisov. Od 1. januára 2002 platí novela zákona č. 366/1999 Z. z., podľa ktorej podmienka vlastnenia a trvalého pobytu najmenej po dobu dvoch rokov bezprostredne pred predajom sa považuje za splnenú, ak sa občan preukáže, že návrh na povolenie vkladu do katastra je starší ako dva roky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. apríl 2024 06:25