StoryEditor

Nebezpečenstvo vojny nepominulo

28.05.2002, 00:00

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf vo včerajšom televíznom prejave k národu varoval, že nebezpečenstvo prepuknutia vojny so susednou Indiou ešte nepominulo. Taktiež vyzval na jednotu a prisľúbil, že parlamentné voľby sa uskutočnia 7. až 11. októbra. Mušarráf vyhlásil, že jeho krajina sa nachádza na historickej križovatke a Pakistan prípadnú vojnu nezačne, bude však stále podporovať nezávislosť Kašmíru. India označila prejav za veľmi ostrý. Informovala o tom americká televízna stanica CNN. Prejav predniesol Mušarráf iba deň po tom, ako Pakistan úspešne otestoval v južnej časti krajiny raketu krátkeho dolety, počas víkendu išlo už o druhú podobnú skúšku. Tieto skutočnosti ešte viac eskalovali rastúce napätie medzi oboma nukleárnymi zbraňami vyzbrojenými nepriateľmi o sporný región Kašmíru.
Britský minister zahraničných vecí Jack Straw varoval pred hrozbou jadrovej vojny medzi Indiou a Pakistanom. Koncentrácia ozbrojených síl na oboch stranách hraničnej čiary sa môže podľa jeho názoru ľahko vymknúť kontrole a vyústiť v konvenčný a následne v jadrový konflikt doteraz nepoznaných rozmerov. Varovanie šéfa britskej diplomacie odznelo na konferencii nemeckých veľvyslancov v Berlíne, odkiaľ Jack Straw ešte odcestoval do pakistanského Islamabadu a indického Naí Dillí s cieľom zmierniť napätie medzi oboma štátmi. Britský minister prezentoval v nemeckej metropole trojbodový plán, ktorý by mal zabrániť ďalšej eskalácii konfliktu. Podľa neho by sa najskôr mal zlikvidovať cezhraničný terorizmus a následne znížiť napätie medzi ozbrojenými zložkami. Obe strany by si potom mali zasadnúť k rokovaciemu stolu.
Štyria Pakistanci zahynuli a 12 ďalších pritom utrpelo zranenia pri nočnej streľbe indických jednotiek na dedinu za hranicami v pakistanskej provincii Pandžáb. Podľa miestnych úradov išlo o najťažšie ostreľovanie v uplynulých dvoch týždňoch. Indické mínometné granáty v dedine Thatti Kalan, ležiacej 16 kilometrov východne od mesta Sjálkót, tiež zničili viac než desiatku domov. Traja zranení z neďalekej dediny podľahli v nemocnici zraneniam, čím sa počet obetí indickej sobotňajšej paľby zvýšil na desať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:09