StoryEditor

Gazprom hľadá partnerov

23.09.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ruský plynárenský koncern Gazprom dúfa, že dosiahne dohodu s americkými podnikmi, podľa ktorej bude do konca tohto roka vytvorený spoločný projekt na výrobu kondenzovaného zemného plynu.
"Konzorcium medzi západnými spoločnosťami a Gazpromom na realizáciu projektu v hodnote 10 mld. USD by malo vzniknúť najneskôr do konca tohto roka," vyhlásil podpredseda predstavenstva spoločnosti Gazprom Alexander Riazanov.
"Gazprom hľadá partnerov na dlhodobý projekt. Existuje niekoľko amerických spoločností s dlhodobou tradíciou, ktoré sa orientujú na predaj veľkých objemov zemného plynu. A my práve potrebujeme tradičný trh a dlhodobý kontrakt, pretože inak nie sme schopní financovať takýto projekt," dodal Riazanov.
Na minulotýždňovej návšteve amerického ministra energetiky Spencera Abrahama dospeli k záveru, že Washington považuje ruskú produkciu zemného plynu za uspokojivú a predpokladá jej veľký rozmach v USA.
Prostredníctvom svojich hlavných plynovodov dodáva Gazprom takmer štvrtinu celkového dopytu zemného plynu do Európy. Momentálne plánuje aj vybudovanie nového podniku v oblasti Štokman v Barentsovom mori. Gazprom spolu so štátnou firmou Rosneft vlastní aj licenciu na ťažbu v tejto oblasti, ktorej zásoby sa odhadujú na 3,2 bil. kubických metrov zemného plynu a 31 mil. ton plynu v kondenzovanej podobe.
Gazprom už viedol rokovania so spoločnosťou ConocoPhilips a ďalšími americkými spoločnosťami, ktoré odmietajú byť menované. Podľa Riazanova však súčasné ceny na americkom trhu ukazujú, že projekt môže byť realitou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 04:14