StoryEditor

Neľahká úloha víťaza portugalských volieb

18.03.2002, 23:00

Nový víťaz parlamentných volieb v Portugalsku, strana Sociálnych demokratov, na ktorej čele stojí Jose Manuelo Durao Barroso, bude musieť zvládnuť neľahkú úlohu -- stále sa zvyšujúci štátny deficit, a znovu naštartovať hospodársky rast. Portugalsko, ktoré je ešte stále najchudobnejšou krajinou Európskej únie (EÚ), dosiahlo v uplynulých dvoch dekádach enormný pokrok. Hospodárstvo krajiny ustavične rástlo, stavali sa nové cesty a továrne. Takisto sa zmodernizovala turistická infraštruktúra a vzrástol aj životný štandard. Teraz je však po "boome". Predpokladá sa, že v roku 2001 hospodárstvo vzrástlo o 1,7 %. Predchádzajúce dva roky však zvýšenie hospodárstva predstavovalo 3,4 %. Devalvácia meny, ktorá by pomohla zvýšiť export, však nepripadá do úvahy, pretože Portugalsko je členom Európskej menovej únie.
Vláde začínajú dochádzať peniaze. Minuloročný deficit štátneho rozpočtu dosiahol až 2,2 %, čo je dvakrát viac ako sa predpokladalo. Táto skutočnosť donútila Európsku komisiu, aby vo februári formálne upozornila Lisabon, že deficit sa približuje k 3-percentnej hranici stanovenej EÚ. Niektorí kritici však upozorňujú, že reálny deficit je oveľa vyšší. Zníženie hospodárskeho rastu a prílevu zahraničných investícii môže skomplikovať snahy o vyrovnanie deficitu štátneho rozpočtu. Bývala sociálna vláda sa zaviazala, že vyrovná štátny deficit v priebehu nasledujúcich troch rokov. Centrálne-pravicoví sociálni demokrati sa takisto zaviazali, že preskúmajú štátne financie. Vláda už zrušila námorné cvičenia a prinútila vojsko, aby si peniaze požičiavalo od komerčných bánk. Mnoho ekonómov si však myslí, že krátenia vo vládnych výdavkoch by mali byť ešte prísnejšie.
Rozsiahly štátny sektor, ktorý je dôsledkom zoštátňovania v 70. rokoch, udržiaval nezamestnanosť na štyrikrát nižšej úrovni ako v susednom Španielsku. Avšak straty štátnych podnikov vyvíjajú nátlak na štátny rozpočet, pričom vláda zamietla ďalšiu privatizáciu, pokiaľ sa nezlepšia trhové podmienky. Odborníci kritizujú štát za jeho závislosť od strategických podnikov a jeho neochotu predať ich zámorským záujemcom. Prílev zahraničných investícií sa však znižuje, pričom v roku 2001 dosiahli len 1,1 mld. eur, čo je v porovnaní s rokom 2000 o 2,8 mld. eur menej. V minulosti priťahovalo Portugalsko zahraničných investorov hlavne vďaka relatívne lacnej pracovnej sile. Takisto vnútorný trh bol považovaný za jeden z najstabilnejších v Európe. Krajina však prehrala bitku o investície s Írskom, kde sú nižšie dane, efektívnejšie úrady a domácim jazykom je angličtina. Teraz môže navyše nastať ďalší odlev peňazí do krajín strednej a východnej Európy. Portugalsko bude musieť v budúcnosti konkurovať novým členom EÚ, ktorí majú takisto nižšie dane a lacnú pracovnú silu s vysokým stupňom vzdelania.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:23