StoryEditor

Nemecké firmy majú problémy s úvermi

11.03.2004, 23:00
Nemecké spoločnosti stoja pred vážnymi problémami so získavaním úverov. Podľa najnovšej štúdie KfW Bankengruppe, na ktorej sa zúčastnilo 4 600 spoločností, sa 43 percent respondentov sťažovalo na horšie úverové podmienky než pred rokom.

Nemecké spoločnosti stoja pred vážnymi problémami so získavaním úverov. Podľa najnovšej štúdie KfW Bankengruppe, na ktorej sa zúčastnilo 4 600 spoločností, sa 43 percent respondentov sťažovalo na horšie úverové podmienky než pred rokom. Riaditeľ banky Hans W. Reich varuje, že reštriktívna úverová politika môže zbrzdiť hospodárske oživenie v Nemecku. "Bez kapitálu nie sú žiadne investície a bez investícií nie je žiadne oživenie," povedal pred denník Die Welt.
Rastúca pozornosť úverových inštitúcií voči rizikám rôznym spôsobom zasahuje veľké a malé spoločnosti. Väčšie firmy pociťujú najmä prísnejšie požiadavky na prehľadnosť informácií, ktoré potrebujú pri podrobnej analýze rizík a kalkulácií primeraných úverových podmienok. Pre menšie podniky sa nákladná analýza rizík nevypláca, a tak v ich prípade banky častejšie zamietajú žiadosti o úver.
Podľa KfW skutočnosť, že 75 percent odmietnutých firiem bolo ochotných platiť aj vyššie úroky, poukazuje na to, že problém v skutočnosti nespočíva ani v platobnej schopnosti alebo ochote, ale v prístupe k úverom. Najmä menšie firmy, ktoré najčastejšie pociťujú odmietavý postoj bánk, by mohli postupne profitovať z väčšej orientácie inštitúcií na riziká. Podľa KfW by síce museli platiť vyššie úroky, no to je stále lepšie než nedostať žiadny úver.
Výsledky štúdie dokazujú, že banky sa nemienia stiahnuť z úverovej činnosti pre stredné podniky, skôr sa čoraz viac sústreďujú na konkrétne cieľové skupiny klientov. Tento názor podporuje aj skutočnosť, že varovanie pred vypovedaním úverovej zmluvy alebo jej skutočné vypovedanie zažili aj väčšie spoločnosti.
Vzhľadom na tieto problémy sa mnohé firmy usilujú získať iné finančné zdroje a diverzifikovať finančnú štruktúru. Interné financovanie prostredníctvom ziskov a odpisov popri bankových úveroch síce v najbližšom horizonte zostanú najdôležitejšími finančnými nástrojmi spoločností, no postupne sa zväčší význam ostatných zdrojov, napríklad, dlhopisy alebo lízing.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:55