StoryEditor

Krátke správy

16.05.2003, 00:00

Spotrebiteľské ceny v Poľsku vzrástli v apríli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o dve desatiny percenta. V marci dosiahla inflácia tri desatiny percenta. Ako vo svojej analýze uvádza spoločnosť J.P. Morgan, pokles spôsobila volatilita cien potravín a pohonných látok. Ročná inflácia by však napriek tomu mala skončiť na úrovni 1,7 percenta, čo je pod cieľom centrálnej banky, ktorá vo svojom programe prognózuje rozpätie dvoch až štyroch percent. Nesplnenie cieľa súvisí so slabým domáci dopytom a s posilňovaním zlotého. (hn/ľj)
Ceny ropy vzrástli v stredu o ďalších 2,6 %. Vláda USA totiž oznámila, že zásoby ropy v Spojených štátoch amerických sa opäť znížili, a to pred dôležitou letnou sezónou, keď rastie dopyt po benzíne. Na trhu USA vzrástla cena ropy U.S. Light Crude v stredu o 67 centov na úroveň 29,17 USD za barel, takže nadviazala na doterajší rast. Za uplynulý týždeň sa zvýšila už o 15 %. Na londýnskom trhu skončila cena júnových termínovaných dodávok ropy Brent s prírastkom 85 centov na 26,75 USD/barel, pričom dosiahla šesťtýždňové maximum. (SITA)

Ceny zlata vzrástli v stredu vďaka oslabeniu amerického doláru a pod vplyvom zvýšeného dopytu zo strany investičných bánk po akciách firiem, zaoberajúcich sa ťažbou zlata. Na burze COMEX v New Yorku skončila cena júnových termínovaných dodávok zlata s prírastkom 2,30 USD na úrovni 352,50 USD/unca, pričom dosiahla nové dvojmesačné maximum. Na spotovom trhu v USA vzrástli ceny zlata na 351,90/352,70 USD/unca z utorkových 349,65/350,40 USD/unca. Na londýnskom trhu sa fixovalo zlato popoludní na 353,55 USD/unca. Cena júlových dodávok striebra vzrástla o 4,7 centa na 4,872 USD/unca. (SITA)

Japonské akcie prišli vo štvrtok o stredajšie prírastky. Príčinou poklesu japonských akcií bolo prudké posilnenie japonského jenu oproti americkému doláru na newyorskom trhu, ktoré medzi obchodníkmi obnovilo obavy z negatívneho vplyvu tohto faktora na výsledky popredných japonských exportérov. Klesli aj akcie firiem, ktoré majú slabšie vyhliadky svojich hospodárskych výsledkov, ako napríklad Mitsubishi Heavy Industries a farmaceutická firma Sankyo. (SITA)

Americké akcie sa v stredu oslabili, keď optimizmus investorov z posledného silného oživenia do určitej miery schladil opatrný výhľad spoločnosti Applied Materials a slabé údaje o maloobchodných tržbách v USA. Tržby amerického maloobchodu v apríli prekvapujúco klesli, pričom po vylúčení automobilového sektora vykázali najväčší prepad od septembra roku 2001. Mnohí makléri však upozorňujú, že celková nálada na trhoch je stále pozitívna a miernej korekcii netreba prikladať veľký význam. (SITA)

Francúzska banka Crédit Lyonnais zvýšila v prvom kvartáli zisk medziročne o 4,6 % na 236 mil. eur. Ziskovosť zvýšili najmä nižšie ako očakávané rezervy na krytie úverových strát a dobré výsledky na kapitálových trhoch vďaka investíciám do obligácií. Plánované prevzatie banky jej väčším rivalom Crédit Agricole by sa malo uskutočniť v priebehu tohto mesiaca. Obchod má hodnotu 19,5 mld. eur. Agricole tak posilní svoju pozíciu najväčšej francúzskej retailovej banky s 25-percentným podielom na trhu a 22 mil. zákazníkmi. (SITA)

Holandská finančná spoločnosť ING, ktorá je najväčšou európskou poisťovňou podľa trhovej hodnoty a ktorá je aktívna v oblasti bankovníctva a poisťovníctva, zaznamenala v prvom štvrťroku 3,1-percentný prepad čistého prevádzkového zisku, ktorý nezahŕňa značné nerealizované straty z investícií do cenných papierov. Podobne ako jej konkurenti na celom svete zaznamenala spoločnosť ING výrazný pokles hospodárskych výsledkov kvôli prudkému pádu hodnoty jej investícií v súvislosti s poklesom na svetových finančných trhoch. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 20:14