StoryEditor

Čína môže získať z krízy na Blízkom východe

06.03.2003, 23:00
Čína prešla za posledných niekoľko rokov rozsiahlymi zmenami. Nová nastupujúca generácia vo vedení krajiny zdedí po starej vláde nielen úspechy, ale aj všetky ekonomické problémy, s ktorými bude musieť v budúcnosti zápasiť. Žu Rong-ji vo svojej poslednej správe na poste premiéra čínskej vlády oboznámil budúcich politických zástupcov čínskeho ľudu, Hu Jintaoa a jeho blízkych spolupracovníkov, o stave domácej ekonomiky. Vo svojej správe vyzdvihol rozširovanie a modernizáciu diaľničnej siete, vypracovanie strojárskych projektov, ako aj rozvoj mobilného telekomunikačného spojenia, ktoré v Číne využíva čoraz viac obyvateľov. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Obraz oslňujúceho rastu čínskeho hospodárstva a modernizácia zvyšujú životnú úroveň, zároveň však zväčšujú ekonomické rozdiely medzi jednotlivými spoločenskými vrstvami. Výrazné zmeny nastali tak vo veľkých mestách, ako aj v poľnohospodárskych oblastiach. Toto je však len jeden pohľad na Čínu. Po oblastiach, v ktorých krajina ekonomicky pokročila, Žu Rong-ji upozornil aj na vážne problémy, ktoré sa doteraz ukrývali pod povrchom, avšak postupne sa začínajú čoraz viac prejavovať aj navonok.
"Za posledných päť rokov čistá mzda v meste vzrástla v priemere o 8,6 % ročne, zatiaľ čo na vidieku sa čistý príjem zvýšil v priemere len o 3,8 %," uviedol Žu Rong-ji. Hlavné problémy, s ktorými sa bude musieť budúce vedenie popasovať, zhrnul Žu Rong-ji do niekoľkých bodov: nedostatočný dopyt na domácom trhu, pomalý rast príjmov čínskych poľnohospodárov, pretrvávajúci rast nezamestnanosti, pokračujúca nerovnomernosť v raste príjmov obyvateľstva, problémy v štátnych podnikoch, slabý rozvoj trhovej ekonomiky, vážne nedostatky v legislatíve a iné problémy, slabá ochrana životného prostredia v niektorých oblastiach, prebujnená byrokracia, rozhadzovačnosť a korupcia vo vláde.
Väčšina obyvateľov Číny zatiaľ nepociťuje pokrok, ktorý krajina dosiahla za posledné roky, práve naopak, Číňania poukazujú na väčšie ekonomické rozdiely medzi obyvateľstvom, než to bolo pred pár rokmi, a zároveň sa obávajú ekonomickej neistoty, ktorá ich sprevádza na každom kroku. Je ťažké odpovedať na to, ako si s týmto problémom poradí nová politická generácia, avšak rozvoj diaľničnej siete a telekomunikačného sektora by mal priniesť prosperitu práve na chudobnejší vidiek. Nová vláda by sa mala zamerať na rýchlejší hospodársky rast a pritiahnuť ešte viac zahraničných investorov do zatiaľ nerozvinutých čínskych provincií. Niektorí ekonómovia predpovedajú, že nestabilita, ktorú vyvoláva kríza na Blízkom východe, dnes môže z Číny vytvoriť atraktívne a bezpečné miesto na zahraničné investície. Na druhej strane je však čínska ekonomika silne závislá od exportu, čo môže ohroziť jej rozvoj v prípade, že sa jej obchodní partneri dostanú do recesie.
Hlavné problémy, ktoré musí vyriešiť nová politická generácia Číny
*nedostatočný dopyt na domácom trhu
*pomalý rast príjmov čínskych poľnohospodárov
*pretrvávajúci rast nezamestnanosti
*nerovnomernosť v raste príjmov obyvateľstva
*problémy v štátnych podnikoch
*slabý rozvoj trhovej ekonomiky
*vážne nedostatky v legislatíve a iné problémy
*slabá ochrana životného prostredia v niektorých oblastiach
*prebujnelá byrokracia
*rozhadzovačnosť a korupcia vo vláde
Zdroj:BBC
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:52