StoryEditor

Európski farmári prosia o pomoc

23.07.2003, 00:00

Európski poľnohospodári, ktorých postihli veľké suchá v dôsledku extrémnych horúčav v Európe, sa rozhodli požiadať o mimoriadnu finančnú pomoc. Taliansko, Nemecko, Rakúsko, Španielsko, Francúzsko a Portugalsko patria medzi tie štáty, ktoré najviac poškodili dlhodobé suché a horúčavy. Poľnohospodárska asociácia Copa-Cogeca poslala list adresovaný Európskej komisii (EK) a Rade ministrov, v ktorom naliehavo žiada o okamžitú pomoc pre "prírodnú katastrofu", ktorá postihla starý kontinent. Informovala o tom britská mediálna spoločnosť BBC.
Pokračujúce horúčavy v posledných týždňoch však poškodzujú nielen úrodu, ale pre požiare, s ktorými zápasia požiarnici po celej Európe, dochádza k veľkým škodám aj v lesníckom sektore. Rozsiahle požiare poškodili mnohé krajiny vrátane Portugalska a Švédska, niektoré z nich boli založené dokonca úmyselne, avšak väčšina vypukla v dôsledku silných horúčav. V Grécku museli mnohí prevádzkovatelia hotelových zariadení pre rozsiahle požiare evakuovať klientov z viacerých turistických destinácií.
Rozsiahle požiare postihli aj Korziku, kde bolo doteraz zničených 2 000 hektárov lesov a ďalšie lesy stále horia, ďalej Francúzsko a Chorvátsko.
Pre európskych poľnohospodárov budú mať horúčavy skutočne katastrofálne následky, uvádza sa v správe Copa-Cogeca. "Vzhľadom na krízovú situáciu by malo európske spoločenstvo spojiť sily a pomôcť sektoru postihnutému mimoriadnymi poveternostnými zmenami," upozornili v spoločnom liste farmári z postihnutých oblastí. Poľnohospodári z Talianska uvádzajú, že v dôsledku horúčav sa ich straty vyšplhajú asi na päť miliárd eur. Cena čerstvého ovocia a zeleniny sa v postihnutých oblastiach prudko zvyšuje, uviedli analytici. Talianski oficiálni predstavitelia dokonca uvažujú o vyhlásení mimoriadne stavu v severnej oblasti, kde hladina rieky Po klesla takmer o osem metrov pod normálnu úroveň a stále klesá. Pre nedostatok vody sa talianska vláda rozhodla dopĺňať hladinu rieky prečerpávaním vody z alpských jazier. Niektoré z ďalších európskych veľkých tokov vrátane Dunaja a Rýnu museli v nadmerných suchách obmedziť lodnú prepravu. Doprava na Dunaji medzi hlavným mestom Rakúska, Viedňou, a slovenskou hranicou sa úplne zastavila, oznámil to prístav vo Viedni. Na ostatných úsekoch Dunaja sa robia záchranné práce -- prehlbuje sa riečne dno, aby nedošlo k zastaveniu splavnosti na celej jeho dĺžke.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:02