StoryEditor

Pád akcií zasiahne ľudí na Aljaške

30.10.2002, 23:00

Finančné príspevky, ktoré dostáva okolo 600-tisíc obyvateľov Aljašky, je ohrozených v dôsledku prepadu akcií na burzách s cennými papiermi.
Obyvatelia najodľahlejších a najchladnejších oblastí Spojených štátov žijú hlavne z rybolovu a lovu divej zveri. Za ostatných 30 rokov však vo veľkom zarábali na finančných príspevkoch z Aljašského ropného fondu. Ten bol vytvorený z poplatkov, ktoré Aljaške platili ropné nadnárodné spoločnosti za poskytnutie práv na ťažbu ropy. Získané peniaze však Aljaška investovala do nehnuteľností, obligácií a akcií a nedávny prepad na trhoch zredukoval hodnotu fondu asi o 6 mld. USD. Začiatkom októbra ešte fond vyplatil obyvateľom Aljašky dividendy vo výške 1 500 USD, financie vo fonde však prudko klesli a správcovia fondu varovali, že v budúcom roku už ľudia nemusia dostať žiadne dividendy.
Pre rodiny, ktoré v tomto odľahlom štáte USA majú len pramalé možnosti iných príjmov, to môže znamenať krach. Ako uviedol ekonóm Gregg Erickson, fondu sa zvlášť dobre darilo na začiatku 90. rokov a vtedy si vytvoril aj veľké rezervy. Tie však v ostatných rokoch začali v dôsledku problémov na trhoch prudko klesať a dnes už fond nepredstavuje pre miestne obyvateľstvo takú pomoc ako kedysi. Fond pôvodne umožňoval ľuďom žijúcim v odľahlých oblastiach Aljašky udržať si tradičný spôsob života, takže neboli nútení opúšťať samoty a sťahovať sa do miest. Súčasná situácia môže spôsobiť vážne sociálne problémy.
Ako dodal G. Erickson, Aljaška je jediným štátom USA, kde sa príjmy medzi jednotlivými skupinami dostali približne na rovnakú úroveň. Príjmy 20 % najlepšie zarábajúcich obyvateľov štátu sa priblížili k príjmom 20 % najslabšie zarábajúcich ľudí z Aljašky, a to hlavne pre pokles financií vo fonde. Ten zároveň skomplikuje život tým, ktorí ostali žiť v odľahlých oblastiach. Okrem vlastných schopností potrebujú na prežitie zbrane, strelivo, ako aj dostatok pohonných látok pre snežné skútre. Navyše, potrebujú počítače a televíziu, aby dokázali vzdelávať svoje deti, ktoré často nemôžu chodiť do školy a vzdelávajú sa cez počítač.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:15