StoryEditor

Daňové novely zákonov opäť prešli

11.07.2003, 00:00
Parlament včera podporil pôvodné znenie noviel zákonov, ktoré prezident SR Rudolf Schuster vrátil do parlamentu na opakované prerokovanie.
Parlament včera podporil pôvodné znenie noviel zákonov, ktoré prezident SR Rudolf Schuster vrátil do parlamentu na opakované prerokovanie. Ide o zákony o DPH, o spotrebnej dani z minerálnych olejov. Potrebných bolo 76 súhlasných hlasov, za opätovné schválenie oboch zákonov hlasovalo 78 poslancov NR SR.
Prezident novely zákonov o spotrebnej dani z tabaku a o spotrebnej dani z piva podpísal.
Rozhodnutiu prezidenta o podpísaní či nepodpísaní štyroch daňových zákonov predchádzalo hodinové stretnutie s ministrom financií. Ivan Mikloš po ňom povedal, že nezavedenie zjednotenej sadzby DPH by znamenalo výpadok príjmov štátneho rozpočtu 12,3 mld. Sk. Ak by neboli schválené zákony o DPH a spotrebných daniach, nebolo by možné uskutočniť daňovú reformu, ktorej základným kameňom je zavedenie rovnej dane a zníženie sadzieb priamych daní. Reforma zjednoduší daňovú legislatívu a zlepší podnikateľské prostredie. Podľa Mikloša je v koalícii zhoda, že daňová reforma je jednou z kľúčových reforiem a bez schválenia týchto menej populárnych daňových zákonov nebude možné prijať populárnejšie. Daňová reforma a princípy, na ktorých stojí, sú jasnými prioritami programového vyhlásenia vlády.
V stanovisku, ktoré poskytol prezidentov hovorca Ján Füle, sa hovorí, že zákon o DPH sa postupne novelizoval tak, aby vyhovoval smerniciam EÚ. Zvýšením 14-percentnej sadzby na 19 percent dôjde k ďalšiemu rastu životných nákladov obyvateľov, čo bude mať negatívny dosah najmä na sociálne najslabšie skupiny obyvateľov, najmä na dôchodcov, mladé rodiny s deťmi a domácnosti s nízkym príjmom. Tieto dosahy sa podľa prezidenta neriešia kompenzáciami, ktoré sú podmienkou jednej sadzby DPH a uvádzali sa medzi argumentmi za jej zavedenie.
Prezident upozorňoval na potrebu postupnosti krokov aj pri daňovej reforme, vrátane DPH. Znížená sadzba by sa podľa neho mala zachovať pri základných potravinách, energiách, liekoch, zdravotníckych pomôckach, knihách, novinách, časopisoch, dodávkach stavieb, stavebných prácach a službách v cestovnom ruchu a kultúre. Upozorňoval aj na kontext DPH v susedných krajinách.
Aj pri zákone o spotrebnej dani z minerálnych olejov prezident Schuster poukazoval na doterajšie úpravy, ktorými sa dosiahli minimálne sadzby dane v EÚ. Zákon mení sadzby v priebehu krátkeho obdobia a navyše v priebehu kalendárneho roka. Podľa prezidenta to ohrozuje stabilitu právneho poriadku v tejto dani a porušuje princíp právnej istoty, ktorý je znakom právneho štátu.
Vo večerných hodinách volila NR SR nového predsedu Úradu pre štátnu pomoc. Zvolený bol Anton Vavro.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 05:12