StoryEditor

Veľa nástrah pri presune kompetencií

04.12.2001, 23:00

---Regionálna samospráva začne fungovať 1. januára. Aké problémy očakávate po novom roku pri prechode kompetencií?

-- Najskôr bude potrebné skonštituovať úrad samosprávneho kraja a parlament na základe volieb. Bude potrebné pripraviť priestory, kde bude vykonávať činnosť regionálna samospráva, a zabezpečiť pracovníkov, ktorých prijíma predseda. To môže urobiť až po svojom zvolení. V siedmich krajoch bude 15. decembra druhé kolo volieb, ktoré rozhodne o predsedovi kraja. Bude veľmi krátky čas na to, aby za dva týždne víťaz volieb toto všetko zabezpečil.

---Čo bude potrebné urobiť hneď na začiatku?

-- Okamžite bude potrebné vytvárať podmienky na výkon kompetencií, ktoré prejdú na regionálnu samosprávu. Niektoré budú musieť vykonávať už od prvého januára, ďalšie od 1. apríla a od prvého júla. Stále však nepoznáme finančné prostriedky, s ktorými môže regionálna samospráva počítať. Na konštituovanie úradov sú vyčlenené financie zo štátneho rozpočtu. Ďalšie prostriedky budú prechádzať s kompetenciami, ale regionálna samospráva nebude mať vplyv na ich výšku. V miestnej i regionálnej samospráve sa musíme spoliehať na predstaviteľov štátnej správy, že dobre napočítajú finančné prostriedky, ktoré majú prejsť s kompetenciami. Chcem zdôrazniť "dobre napočítajú", pretože je na nich, ako ich vypočítajú. Súčasne by na úrad malo prejsť zo štátnej správy všetko, čo súvisí s výkonom tejto kompetencie. Teda hnuteľný majetok, informatika a všetko ostatné. Budú sa tiež spracúvať protokoly o presune kompetencií, ktoré bude treba odsúhlasiť a podpísať aj tie problémy a záväzky, ktoré sú dnes ešte nejasné.

---Spomínali ste isté problémy s finančným zabezpečením regionálnej samosprávy.

-- Pri prerokovaní štátneho rozpočtu bude veľká diskusia o tom, ako sa v ňom prejaví vzťah medzi štátnym rozpočtom a rozpočtami regionálnej samosprávy. Zatiaľ je deklarované, že to bude formou dotácie v takej výške, akú dnes štát vynakladá na výkon tej-ktorej kompetencie. Predstavy ľudí, ktorí kandidovali za predsedov či poslancov, boli o tom, ako budú región rozvíjať a čo všetko vybudujú. Osobne si myslím, že najskôr budú mať starosti so založením regionálnej samosprávy, s vytvorením všetkých poradných orgánov a s výkonom tých kompetencií, ktoré zo zákona budú zodpovední vykonávať. Potom budú rozmýšľať o tom, čo by bolo potrebné v danom regióne konkrétne urobiť. Určite je dobré, že regionálna samospráva bude mať svoje zastúpenie, že bude môcť prijímať zahraničné finančné prostriedky na prioritnú kompetenciu, teda na rozvoj regiónu. Bez peňazí to však bude veľmi zložité.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:21