StoryEditor

Záujem motoristov o doplnkový predaj rastie

19.02.2003, 23:00

Predaj doplnkového tovaru a služieb sa na čerpacích staniciach Slovenskej asociácie petrolejárskeho priemyslu a obchodu (SAPPO) v minulom roku medziročne zvýšil o takmer štrnásť percent. Prekonal tak úroveň 2,5 miliardy korún bez DPH a má ďalší potenciál rastu. Súčasný asi 20-percentný podiel tohto predaja na celkových tržbách staníc by sa v najbližších rokoch podľa skúseností zo zahraničia mohol zvýšiť až na 40 percent. Pre HN to povedal generálny sekretár asociácie Miroslav Kollár.
Počet umytí v autoumyvárňach sa v minulom roku medziročne zvýšil o vyše dvanásť percent. Sortiment staníc sa bude podľa Kollára špecificky rozvíjať podľa požiadaviek motoristov, ale i potrieb danej lokality či regiónu. Limitujúcim faktorom môžu byť v tomto smere aj priestory čerpacích staníc.
OMV Slovensko podľa vyjadrenia svojho riaditeľa Michaela Grumeta vidí veľký potenciál v tomto segmente. Jeho podiel na celkovom obrate spoločnosti má stúpajúcu tendenciu. "Týmto smerom sa už orientuje rozsiahly program rekonštrukcie čerpacích miest Slovnaftu," uviedol hovorca Slovnaftu Ľubomíra Žitňana. Čím širší sortiment, tým väčšia šanca obstáť v konkurencii na trhu, myslí si konateľ spoločnosti Jurki -- Hayton Bratislava Martin Jurkovič.
Tovar ponúkaný na pumpách stojí podľa Kollára oproti napríklad bežným potravinám viac preto, lebo ide o nadštandardnú službu. Podľa Grumeta OMV cenovo rozlišuje jednotlivé regióny podľa kúpyschopnosti obyvateľstva a dopytu. Prevádzkovatelia sa zhodujú na tom, že ceny tovaru v obchodoch čerpacích staníc odrážajú výhody v porovnaní s inými obchodmi, a to napríklad nepretržitú prevádzku, priamy prístup k tovaru, žiadnu zachádzku počas jazdy, možnosť nakúpiť popri tankovaní, ušetrený čas a podobne. Perspektívny sa podľa všetkých troch spoločností javí na čerpacích staniciach predaj LPG vzhľadom na zvyšujúci sa podiel vozidiel jazdiacich na plyn.
Členovia asociácie sa zameriavajú na transport, skladovanie, spracovanie a prepravu ropy a obchod s ropnými produktmi. Ku koncu roka prevádzkovali na Slovensku 506 čerpacích staníc, čo je podľa odhadu zhruba 70 percent ich celkového počtu. Z hľadiska objemu predaja mali členské spoločnosti asi 85- až 90-percentný trhový podiel. Od tohto roku pribudlo do štatistiky asociácie vyše 40 staníc nového člena spoločnosti Jurki -- Hayton.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:28