StoryEditor

Hĺbkový audit firiem v Číne

06.05.2004, 00:00

Čínska štátna audítorská spoločnosť dostala poverenie na vykonanie kontroly v deviatich kľúčových čínskych spoločnostiach, ktoré sú ešte stále vo vlastníctve štátu. Doteraz audítori prekontrolovali 22 štátnych firiem, ktoré uvažujú rozšíriť svojej obchodné aktivity aj v technologickom, vo výrobnom a v petrochemickom priemysle. Informoval o tom ekonomický denník Financial Times. Kontrole sa tentoraz nevyhne ani najväčšia čínska ropná spoločnosť China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).
CNOOC už v minulosti prešetrovala burza cenných papierov v Hongkongu. Na zoznam vlády sa ďalej dostali aj spoločnosti China Electronics Science and Technology Corporation, China Netcom Corporation a State Tobacco Monopoly.
Príčinou rozhodnutia vykonať hĺbkovú kontrolu účtovníctva v kľúčových čínskych spoločnostiach boli nezrovnalosti v účtovníctve spoločnosti China Life zistené vo februári. Spoločnosť zároveň čelí vyšetrovaniu aj zo strany americkej Komisie pre burzy cenných papierov a súdnemu procesu, ktorý voči čínskej firme začali americkí investori.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:14