StoryEditor

Ministerstvo považuje deblokácie starých dlhov za úspešné

09.07.2003, 00:00
Deblokácie zahraničného dlhu voči Slovensku, ktoré sa uskutočnili po roku 1998, považuje štátny tajomník ministerstva financií Vladimil Podstránsky za úspešné.
Deblokácie zahraničného dlhu voči Slovensku, ktoré sa uskutočnili po roku 1998, považuje štátny tajomník ministerstva financií Vladimil Podstránsky za úspešné. "Z deblokácií nám nikto nedlhuje ani korunu," povedal. Vláda podľa neho schválila každý jeden prípad deblokácií, ako aj mandátne zmluvy, ktoré z nich vyplývali.
Všetky operácie súvisiace s vymáhaním zahraničného dlhu štátu sú, ako tvrdí Podstránsky, dobre zabezpečené. "Nie je možné, aby nám nezaplatili," zdôraznil. Firma, ktorá deblokuje musí totiž vopred zložiť požadovaný výnos, dohodnutý v zmluve, a až potom dostane mandát na deblokovanie. Druhý spôsob zabezpečenia je banková garancia, ktorú v prípade neplatenia môže štát vymáhať priamo od konkrétnej banky.

V Indii neočakávajú problémy

Podstránsky v tejto súvislosti odmietol tvrdenia, že pražská firma DF International Consulting, ktorá má v tomto roku sprostredkovať vyrovnanie časti pohľadávok voči Indii, je riziková a deblokácie nie sú zabezpečené. "Táto firma je z nášho pohľadu čistá, nemá žiadne záväzky voči Slovensku, žiadne problémy v ČR a zaplatí nám ešte skôr, ako jej NBS udelí mandát na deblokovanie," tvrdí. V správe SIS za minulý rok sa objavili informácie že Imrich F., ktorý je údajne blízky DF International Consulting, je jeden z hlavných aktérov prípadu Indiagate. "Ministerstvo financií nemá prostriedky ani nástroje na skúmanie a kontrolu, či niektoré osoby sú rizikové, na to je tu SIS," povedal hovorca ministerstva Peter Papanek. Zdôraznil, že ak má SIS informácie alebo podozrenie, že určité osoby v tomto prípade sú rizikové a vykonávajú nezákonné transakcie, mala by na to ministerstvo upozorniť. "Nič takéto sa v prípade žiadnej firmy nestalo," dodal. DF International Consulting vlani zdeblokovala pohľadávku voči Indii za zhruba štrnásť miliónov korún s 90-percentným výnosom pre Slovensko. Výnosnosť pohľadávky v približne rovnakej hodnote, ktorú bude firma deblokovať v tomto roku, je 83,5 percenta.

Sprostredkovatelia v Rusku končia

V prípade nášho najväčšieho dlžníka sú už podobné pochybnosti zrejme minulosťou. Rezort financií sa totiž rozhodol, že zostávajúcu časť dlhu Ruskej federácie, zhruba 296 miliónov dolárov, bude vymáhať bez sprostredkovateľov. Ide väčšinou už o rozbehnuté alebo dohodnuté prípady, ktoré sa do finálnej podoby dostali po marcových rokovaniach Podstránskeho s námestníkom ministra financií Ruskej federácie Sergejom Kolotuchinom. "Postupujeme od prípadu k prípadu a vzhľadom na vzťahy s Ruskou federáciou sme usúdili, že teraz je to výhodnejšie bez sprostredkovateľov," povedal. Finančné deblokácie pre ministerstvo obrany za 130 miliónov dolárov uhradí Ruská federácia zo svojho rozpočtu cez Vnešekonombank na účet štátnych finančných aktív SR. Zvyšnú časť tvoria tovarové deblokácie, ktoré budú robiť priamo zainteresované rezorty obrany, školstva, vnútra a Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo.

 

Deblokácie ruského dlhu voči Slovensku v tomto roku
Inštitúcia, ktorá získa výnos Deblokovaná suma v mil. USD
Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo 25
Mnisterstvo školstva 6,1
Ministerstvo vnútra 24
Ministertvo obrany  
– tovarové dodávky 13,2
– finančná operácia 130
Spolu 198,3
Zdroj: MF SR  
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:23