StoryEditor

Boris Kollár o biznise J&T v Alpách: Buď ich domáci vyhodia alebo dobre zarobia

18.06.2015, 20:15
Aký má vzťah k J&T a ďalšie názory slovenského biznismena prinášame v rozhovore s Dagom Danišom. Viac v našom videu.

V roku 2010 prebehol pod Tatrami veľký obchod. Milionár Boris Kollár predal svoje tatranské stredisko Park Snow Štrbské Pleso spoločnosti Webis podnikateľa Romana Wecka. Časť transakcie prebehla v hotovosti, zvyšok formou prevodu akcií tatranskej spoločnosti z Wecka na Kollára.

Kollár počas pätnástich rokov investoval do spiacej krásavice vo Vysokých Tatrách približne 25 miliónov eur. Majiteľ Fun Rádia a strediska Park Snow Donovaly sa tak stal jedným z hlavných akcionárov voľnočasového gigantu Tatry mountain resorts (TMR), čo mu zabezpečilo istú stoličku v kontrolnom orgáne firmy.

Časy sa však zmenili. „Boris Kollár predal svoj podiel v spoločnosti a jeho pôsobenie v dozornej rade tým stratilo význam. Dohodli sme sa preto, že ho nahradíme,“ vysvetlil pred pár dňami pre HN Igor Rattaj, finančník a partner J & TPrivateEquity, ktorý je významným spolumajiteľom a predsedom Dozornej rady TMR.

Boris Kollár informáciu pre HN potvrdil. Krok akcionárov TMR považuje za normálny a štandardný postup. „Môj podiel bol súčasťou kontraktu pri predaji Štrbského Plesa. Pred časom som ho odpredal,“ povedal. Koľko za balík akcií zinkasoval, ostáva tajomstvom.

Bratislavský biznismen odpredaj akcií vysvetľuje dlhodobým konfliktom záujmov. Tatrancom totiž konkuruje vlastným lyžiarskym strediskom na Donovaloch v Nízkych Tatrách.

Aký má vzťah k J&T a ďalšie názory slovenského biznismena prinášame v rozhovore s Dagom Danišom. Viac v našom videu.

Kto je Boris Kollár

Biznismen Boris Kollár sa pýši prívlastkom s dvojakým významom. Je totiž zároveň multimilionárom i multiotcom. Celkovo má osem detí so siedmimi ženami. Známy podnikateľ vlastní Fun Rádio, lyžiarske stredisko na Donovaloch a rozbehnutých má množstvo ďalších aktivít. Podľa obchodného registra figuruje až v 18 firmách. Rodák z Bratislavy sa v minulosti podieľal na budovaní Skiparku Ružomberok, finančne sa interesoval v lyžiarsko areáli Veľká Rača-Oščadnica a vlastnil aj tatranské stredisko Štrbské Pleso.

Ako Kollár hovorí, podnikanie má v krvi. Už pred pádom režimu v novembri 1989 mal zarobené štyri milióny vtedajších korún. Taká suma peňazí v komunizme by podľa neho znamenala na dnešný prepočet „vlastniť Pentu“.

V polovici 90. rokov sa najlepšie zorientoval v postsocialistických štruktúrach telovýchovnej organizácie, ktorá na Štrbskom Plese ovládala vleky i Hotel FIS. Cez akciovku 1. Tatranské stredisko napokon ovládol a zveľadil. Počas posledných 15 rokov investoval v našich veľhorách približne 25 miliónov eur.

01 - Modified: 2007-06-28 09:07:00 - Feat.: 0 - Title: Američania môžu prevziať Stock Plzeň
01 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 02 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 03 - Modified: 2024-03-21 13:56:15 - Feat.: - Title: Miliónové odpočty DPH a škody. Súdny proces s Marianom Kočnerom v kauzách Donovaly a Báč začne v apríli 04 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 05 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/arena, menuAlias = arena, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
24. apríl 2024 20:38