StoryEditor

"Bojím sa, mamička," kričalo malé dievča. Blogerka zverejnila ďalšie video násilného odobratia dieťaťa

20.05.2016, 10:08
Autor:
chocho
Video zobrazuje odobratie malej Liel z náručia jej matky. Dieťa celú situáciu prežívalo veľmi emotívne.

"Ja sa bojím". Toto opakovalo malé dievčatko krátko predtým, ako ho vytrhli z náručia jej matky.

Po tom, ako mnohých ľudí pobúril záznam ukazujúci ako úradník násilne odviedol malého Marca, sa včera na internete objavilo ďalšie podobné video. To ukazuje odobratie malého dievčatka Liel jej matke.

Pre Liel si do škôlky prišiel jej otec, Švajčiar, na základe súdneho rozhodnutia. Okrem iného aj za asistencie polície. Dieťa evidentne matku opustiť nechcelo. Liel vo videu plače a hlasno kričí.

"Pusť ma"

"Ja sa bojím," opakovala Liel v náručí matky. Keď sa ju snažil násilne vytrhnúť z matkinho náručia jej otec, dieťa sa rozkričalo: "Pusť ma".

Následne sa otcovi podarí vykliesniť Liel z náručia matky a odvádza ju preč. Liel však stále plače a kričí za svojou matkou: "Mamička."

Ide o druhé podobné video v krátkom čase. V pondelok zverejnený záznam ukazuje násilné odvedenie plačúceho chlapca von z triedy. Chlapec vo videu kričal „Pusť ma" a s plačom prosil úradníka, aby ho k mame nedával. Úradník však na chlapca nereagoval a nereagoval ani na výzvy riaditeľky školy.

Rovnako ako na prípad Marca, tak aj na prípad Liel, upozornila blogerka a aktivistka Monika Kozelová.

Úradník skončil

Na Marcov prípad zareagovali opozičné poslankyne. V stredu poslankyne Erika Jurinová (OĽaNO), Martina Šimkovičová (Sme rodina), Natália Blahová (SaS) zvolali výbor pre ľudské práva, kde žiadali vysvetlenie a objasnenie situácie od ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera.

Jedna vec je súdne rozhodnutie, druhá vec je jeho výkon a ten v žiadnom prípade nesmie byť realizovaný bez empatie k dieťaťu. Očakávam, že predseda súdu vyvodí zodpovednosť," napísala Žitňanská.

"Ľudsky mi je to veľmi veľmi ľúto, treba povedať, že to bolo urobené absolútne neprofesionálne, dovolím si povedať, že po slovensky na hulváta a nesmie sa to viacej takto opakovať," zdôraznil minister Ján Richter po dnešnom rokovaní vlády.

Výkon rozhodnutia zo strany vyššieho súdneho úradníka v prípade sedemročného Marca v obci Brehy v okrese Žarnovica bol podľa vedenia Krajského súdu v Banskej Bystrici urobený veľmi nevhodným a neštandardným spôsobom. Hovorkyňa súdu Adriána Vašková zároveň informovala, že úradník svoje pôsobenie v Žiari nad Hronom skončil.

01 - Modified: 2024-01-29 11:09:46 - Feat.: - Title: Šéf poľskej bezpečnosti žiada urýchlené zrušenie protikorupčného úradu. Je spájaný so škandálmi 02 - Modified: 2023-05-17 19:08:40 - Feat.: - Title: Fínsko oznámilo, že účty jeho zastupiteľských úradov v Rusku boli zmrazené 03 - Modified: 2022-04-20 08:43:44 - Feat.: - Title: V bratislavskom hniezde záchrany našli mŕtve telo novorodenca, bolo začaté trestné stíhanie 04 - Modified: 2022-02-26 07:07:04 - Feat.: - Title: Žena sa ukrývala v metre pred ruskými náletmi. Porodila tam krásnu dcéru 05 - Modified: 2022-01-20 12:45:59 - Feat.: - Title: Nórsko musí slovenskej rodine zaplatiť za odobratie dcéry tisíce eur, rozhodol súd v Štrasburgu
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 08:50