StoryEditor

Kamera nachytala Camerona, ako ohovára iné štáty. Problém má aj kráľovná

11.05.2016, 10:02
Autor:
ČTKČTKertertjkkjkk

Krátky rozhovor medzi policajnou veliteľkou Lucy D'Orsiovou a kráľovnou Alžbetou II. zachytili v utorok kamery oficiálneho štábu Buckinghamského paláca. Alžbeta II. sa v rozprave s policajtkou vrátila k príprave minuloročnej návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Británii, píše server The Guardian.

D'Orsiová bola kráľovne predstavená ako jedna z hlavných figúr, ktoré mali počas návštevy čínskeho prezidenta na starosti bezpečnosť. Alžbeta II. na to odvetila: "Aká to smola." "Netuším, či to viete, ale bol to pre mňa naozaj veľký test," oznámila policajtka a dodala, že komunikácia s čínskou delegáciou mala od dokonalosti ďaleko.

"Boli naozaj veľmi neohrabaní a hrubí na veľvyslankyňu," vyhlásila kráľovná s odkazom na správanie Číňanov voči britskej veľvyslankyňu v Pekingu Barbare Woodwardovej. To potvrdila aj D'Orsiová. "Neuveriteľné," dodala Alžbeta II .. Podľa policajnej veliteľky bolo správanie čínskej delegácie veľmi nediplomatické.

Alžbeta v tom nie je jediná

Kráľovná nie je jedinou vysokou predstaviteľkou Veľkej Británie, ktorej sa za posledné dni pošťastilo podobné diplomatické faux pas. V pondelok podobne pochodil aj britský premiér David Cameron. Ten sa v pondelok kráľovnej zveril, že na summit proti korupcii, ktorý prebehne tento týždeň v Londýne, smerujú aj zástupcovia zrejme najskorumpovanejších krajín sveta. Výslovne pritom zmienil Nigériu a Afganistan. Netušil, že všetko zachytili mikrofón a kamera novinárov.

"Do Británie prichádzajú niektorí predstavitelia úžasne skorumpovaných krajín ... Nigérie a Afganistan, možno dve najviac skorumpované krajiny sveta," povedal Cameron, keď ho natáčala kamera televízie ITV v Buckinghamskom paláci. Tá ale nezachytila ​​len obraz, ale aj zvuk, s čím britský premiér zrejme nepočítal.

Predseda dolnej komory britského parlamentu John Bercow sa tiež pripojil s posmešnou poznámkou: "Dá sa predpokladať, že prichádzajú na vlastné náklady?" Cameron ho obratom upokojil, že áno: "Pretože to je protikorupčný summit."

Arcibiskup sa prezidenta zastal

Konverzácie s kráľovnou Alžbetou II. sa zúčastnil aj canterburský arcibiskup Justin Welby, ktorý namietol, že "práve tento konkrétny prezident skorumpovaný nie je". BBC odhaduje, že jeho slová mierili na adresu nigérijského prezidenta Muhammada Buhariho. Britský premiér dal vraj nakoniec v priebehu debaty arcibiskupovi za pravdu, že nigérijský prezident sám nie je skorumpovaný a skutočne sa snaží proti nešváru bojovať.

Spolupracovník BBC zaoberajúci sa diplomaciou označil Cameronove slová za diplomatický prešľap, pretože ich predniesol len niekoľko hodín pred príchodom predstaviteľov spomínaných krajín. Nedá sa však povedať, že by bol Cameron vo svojom súde úplne mimo. Afganistan je podľa rebríčka vnímania korupcie, ktorý zostavuje Transparency International, na 166. mieste zo 167 štátov, Nigéria sa umiestnila na 136. pozícii.

Protikorupčný summit v Londýne sa bude zaoberať predovšetkým otázkou ďalšej existencie daňových rajov, a to v čase, keď ešte zďaleka neutíchla kauza Panama Papers. Tá znovu pripomenula, ako najmä bohatí ľudia a firmy ukrývajú peniaze v krajinách, kde neplatia vysoké dane, a vyhýbajú sa tak vyšším daňovým poplatkom vo svojich krajinách.

Problémy kvôli afére mal aj samotný Cameron, ktorého otec tento spôsob, hoci legálne, k svojmu podnikaniu využíval.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 05 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
26. apríl 2024 22:50