Miroslav BeblavýHN/Marek Kmeť
StoryEditor

Beblavý zverejnil čiernu listinu. 93 mien, ktoré sú zodpovedné za kauzy na Slovensku (kompletný zoznam)

30.03.2016, 10:05
Autor:
lmlmTASRTASR
Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý ukázal na brífingu ľudí, voči ktorým by mali ministri vyvodiť osobnú zodpovednosť.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý dnes na tlačovej konferencii odhalil čiernu listinu. Je na nej 93 mien, ktorí by podľa Beblavého nemali byť v žiadnych vysokých funkciách. Ide o rôznych manažérov, riaditeľov či členov predstavenstva.

Odkaz pre ministrov

Beblavý teraz napíše interpeláciu na všetkých ministrov. Bude od nich žiadať, aby ľudí z čiernej listiny okamžite odvolali a za ich pôsobenia ich nevymenovali do žiadnej funkcie.

Nehovorme len o politickej zodpovednosti. Sú tu rôzni riaditelia a manažéri, ktorí sú zodpovední za to čo sa deje. Preto sme vytvorili čiernu listinu týchto ľudí. Do zoznamu som zaradil ľudí, ktorí sú priamo či nepriamo zodpovední za viaceré kauzy," vysvetlil Beblavý.

Na zozname sú aj šéfovia a manažéri štátnych spoločností ako Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, MH manažment, Eustream, Správa hmotných rezerv, Transpetrol, Vodohospodárska výstavba, Hasičský a záchranný zbor, Slovenská elektrizačná a prenosová sústava, Národná diaľničná spoločnosť, Cargo ZSSK, IUVENTA či šéf Vojenského spravodajstva.

"Ak sa pozrieme na fungujúce krajiny na západ od nás, vidíme, že jeden z dôvodov nižšieho rozkrádania verejných zdrojov je osobná zodpovednosť na všetkých úrovniach. Neplatí to len pre politikov, ale rovnakú zodpovednosť nesú aj úradníci a manažéri. Keby tí naši odmietli prikryť či nevidieť niektoré veci, mnohé z toho, čo vidíme, by sa nestalo. Mali sme tu ministrov, ktorí boli alebo sú skôr bábkami záujmových skupín. Úradníci a manažéri pritom často ostávajú vo funkciách dlhé roky," zdôraznil Beblavý.

Najväčšia zlyhania sú v zdravotníctve

Podľa Beblavého sú absolútne najväčšie zlyhania v zdravotníctve, preto na čiernu listinu zaradil až 34 mien z rezortu. 

Bývalý podpredseda Siete zaradil na čiernu listinu napríklad šéfa Všeobecnej zdravotnej posiťovne Miroslava Vaďuru, riaditeľku Národného ústavu celoživotného vzdelávania Zuzanu Štrbíkovú či členov predstavenstva z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Na Beblavého čiernej listine sa ocitlo napríklad aj kompletné vedenie Policajného zboru, prezident Tibor Gašpar, dvaja viceprezidenti aj šéf inšpekcie. Dôvodom podľa poslanca je, že polícia neodhalila za štyri roky žiadnu zásadnú kauzu politikov.

Zoberte si kauzy ako bielenie karty, masér Kostka alebo teta Anka. Títo ľudia na vysokých postoch sa nikdy neozvali, a pritom za svoje funkcie dostávajú významné odmeny. A ani napriek kráľovským podmienkam nedokázali odhaliť žiadnu kauzu. Nie, ale každý z nich dostáva peniaze za to, že kontroluje, riadi a zodpovedá,“ dodal Beblavý.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 04 - Modified: 2024-04-21 12:03:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Najnižšiu dôveru spomedzi členov vlády má Šimkovičová. Hneď za ňou skončil Fico 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
30. apríl 2024 18:58