Ľubomír Galko, Daniel Lipšic a Gábor Grendelyoutube
StoryEditor

Kauza s bytmi je prepojená s politickými špičkami. Opozícia ukazuje na Fica s Kaliňákom

29.03.2016, 09:47
Strany OĽaNO a SaS na dnešnom brífingu hovorili o ďalších dôležitých skutočnostiach o podvodoch s bytmi.

Nominácia Roberta Kaliňáka na ministra vnútra je výsmechom tejto koalície. V boji proti korupcii sa nedá s takýmito ľuďmi vo funkciách odhaľovať a usvedčovať páchateľov," vyhlásil poslanec Ľubomír Galko na spoločnej tlačovej konferencii SaS so stranou OĽaNO-NOVA.

Kauza s bytmi

Podľa poslanca SaS Galka to potvrdzuje aj medializovaný prípad podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý v kauze podvodu s DPH a u ktorého má mať prenajatý byt aj premiér Robert Fico.

„Tento prípad poukazuje na obrovské zlyhanie štátnych orgánov. Nejde o žiadnu náhodu, ale o dôkladné politické krytie. Sme presvedčení, že Kaliňák je absolútne nevhodnou osobou na tento post," dodal Galko.

Podľa Daniela Lipšica ide o podozrenie z dvoch daňových podvodov okolo podnikateľov Bašternáka a Mariána Kočnera. „Táto vláda vznikla preto, aby takéto podvody zametala pod koberec,“ hovorí Lipšic.

Ako vznikal podvod s bytmi

Bytový objekt Five Star Residence stavala spoločnosť Mariana Kočnera. 7 bytov z tohto objektu kúpila firma Bašternáka za 12 miliónov a uplatnila si nadmerný odpočet DPH dva milióny.

"Daňový úrad a ani polícia tieto okolnosti neskúmali," hovorí expert SaS na financie Jozef Rajtár. Dodal, že z toho istého objektu kúpila iná firma Mariána Kočnera Inkasný servis 17 bytov za 1 euro.

Podľa Rajtára je priemerná trhová cena takéhoto bytu 200-tisíc eur. „Na DPH tak štát prišiel o 680-tisíc eur. Štát tak prišiel aj o daň zo zisku," vysvetlil Rajtár. 

Daniel Lipšic dodal, že od uplynutia kauzy prešli približne tri týždne a polícia neurobila vôbec nič. „Čo robí polícia? Aké dokumenty zabavila? Koho zadržala?" pýta sa Lipšic. Prezradil, že opozícia chce zvolať tri kľúčové výbory (ústavnoprávny, bezpečnostný a finančný výbor). Chcú si predvolať aj šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho.

Reakcia ministerstva: Gól do vlastnej brány

Na tieto obvinenia reagovalo aj ministerstvo vnútra. Podľa neho poslanci Ľubomír Galko a Daniel Lipšic si podľa MV SR dali gól do vlastnej brány.

Prípad je z roku 2011, teda z času, keď bola pri moci pravicová vláda, v ktorej ako ministri sedeli aj  Galko a Lipšic. Otázka teda znie, ako to prešetrovali v tom čase, keď bola finančná a daňová správa počas pravicovej vlády v ich správe," uviedol v reakcii na tlačovú besedu SaS a OĽaNO-NOVA hovorca ministerstva Petar Lazarov.

Akékoľvek moralizovanie na adresu súčasného ministra vnútra a polície z úst týchto pánov tak podľa Lazarova vyznieva naozaj veľmi úsmevne. "Súčasné vedenie rezortu MV SR a polície má za sebou výrazné úspechy nielen v odkrývaní daňových únikov, ale aj v oblasti znižovania kriminality a zvyšovania bezpečnosti, ktoré sú ďaleko lepšie, ako keď rezort vnútra viedol Daniel Lipšic,“ dodal hovorca rezortu vnútra.

Čo tam dohadovali?

Opozícia kritizuje aj fakt, že neochota koaličných strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť zverejniť koaličnú zmluvu je nevysvetliteľná a nevyargumentovateľná. 

"Bývalí kolegovia z opozície hovoria, aký výborný protikorupčný program presadili. Ale prvé čo urobia, je, že nezverejnia koaličnú zmluvu. Mňa by zaujímalo, čo tam je. Čo tam dohadovali? Štátne podniky? Ústavných sudcov? Veľvyslancov? Kto má veriť, či je to štandardná zmluva, ak ju nechcú zverejniť?" pýtal sa Lipšic na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že koalícia zrejme niečo tají.

Lipšic je presvedčený, že aj neochota zverejniť koaličnú zmluvu, ktorú lídri podpísali ešte minulý týždeň, potvrdzuje, že vláda nevznikala ako slobodné rozhodnutie slobodných politikov, ale vznikala v zákulisí ako dohoda oligarchov.

Galko vyhlásil, že takýto postup ho prekvapuje najmä v prípade Mosta-Híd a Siete. "Pokladám to za veľmi hrubú neúctu k ich voličom. Je to zavŕšenie ich podvodu na voličoch," odkázal.

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 03 - Modified: 2023-10-03 13:35:36 - Feat.: - Title: Zachránili Matoviča rómske osady? Expert vidí zlom v preferenciách OĽANO inde 04 - Modified: 2023-10-01 08:35:04 - Feat.: - Title: Matovič bude v opozícii. Kolaborovať s mafiou nebudeme, zdôraznil 05 - Modified: 2023-08-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Igorovi Matovičovi sa stala tá najhoršia vec
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 04:19