StoryEditor

VIDEO: Američan sa necháva štípať smrteľnými hadmi. Chce vytvoriť sérum

30.01.2016, 09:39

"Som jediný chovateľ na svete, ktorý môže robiť to, čo ste práve videli," hovorí chovateľ hadov Tim Friede potom, čo sa pred kamerou vedome nechá uhryznúť čiernou mambou a vzápätí tajpanom. Robí to už 16 rokov a vďaka tomu si vybudoval proti hadiemu jedu imunitu.

Tento amatérsky chovateľ a vedec z amerického štátu Wisconsin je totiž presvedčený, že imunitné látky vytvorené v jeho tele následkom 160 hadích uštipnutí pomôžu vyvinúť séra proti hadiemu jedu, ktoré budú zachraňovať ľudské životy.

Tajpan, kobra či mamba, ktoré chová, totiž patria k plazom s veľmi prudkým jedom. Po ich uštipnutí teda býva smrť človeka väčšinou otázkou niekoľkých minút, preto ich chovajú len tí najzapálenejší herpetológovia.

"Neprestanem s tým, kým sa nepodarí vyvinúť vakcínu. Alebo kým nezomriem," hovorí odhodlane amatérsky nadšenec, ktorý je kvôli svojmu plánu ochotný riskovať aj obetovať doslova čokoľvek. "Všetko, čo robím, je na vlastnú päsť," hovorí k tomu lakonicky.

Neznamená to však, že by všetkých 160 hadích uhryznutí ustál bez následkov. Pred štyrmi rokmi mu jed z dvojitého uhryznutia od kobry spôsobil v nohe nekrózu a prišiel o sval. S podobnými zdravotnými následkami svojich pokusov je podľa svojich slov absolútne zmierený.

Mnohé však kvôli svojej vášni k jedovatým hadom stratil v osobnom živote, na jeseň sa s ním po dvadsiatich rokoch nechala rozviesť jeho žena a opustila ho aj s dospievajúcim synom. Nevydržala už naďalej znášať, že rodina bola u jej muža na poslednom mieste. Psychicky pre ňu boli náročné aj jeho pokusy s vlastným zdravím aj životom.

Továrenského robotníka a nadšeného amatérskeho herpetológa a imunológa začal v jeho úsilí podporovať mikrobiológ Brian Hanley z kalifornskej univerzity. Vykonané testy podľa neho skutočne naznačujú, že Tim (37) má v tele dvojnásobné množstvo protilátok než bežný človek. A chcel by mu pomôcť ako s vývojom vakcíny, tak s hľadaním investorov.

"Páčia sa mi ľudia, ktorí pracujú na niečom, čo ostatní považujú za stratené," vysvetľuje mikrobiológ, prečo ho pokusy amatérskeho herpetológa so stredoškolským vzdelaním začali vôbec zaujímať. Je podľa neho fascinujúce, že sa takýto človek sám venuje sofistikovanej imunológii a mikrobiológii.


 

01 - Modified: 2008-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O práve na odpoveď
01 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 02 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 03 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
23. apríl 2024 13:06