StoryEditor

VIDEO: Všade boli mŕtvoly, hovorí svedok, ktorý prežil teror v Bataclane

18.11.2015, 12:57
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Počas piatkového útoku teroristov na koncerte v parížskej hale Bataclan sa niektorým podarilo utiecť alebo sa ukryť. Lionel, jeden z návštevníkov koncertu, opísal, ako sa pred strelcami schoval v šatni a zablokoval dvere nábytkom.

"Išiel som s ďalšími dvoma alebo troma ľuďmi do šatne kapely a zavreli sme dvere. Zdvihol som jednu pohovku a prirazil ju k dverám. Ďalší prisunul chladničku a všetko okolo, aby sa útočníci nedostali dovnútra," povedal Lionel.

"Strávili sme v tej miestnosti tri hodiny, mala asi päť metrov štvorcových a bolo nás tam nakoniec asi dvadsať. Navyše bolo zatvorené okno, takže tam po hodine bolo asi 45 stupňov. Všetci si začali vyzliekať tričká, nemohli sme dýchať, pretože tam už nebol skoro žiadny vzduch. Skoro som omdlel. Zostali sme tam tri hodiny, po celú dobu čo sa strieľalo aj vyjednávalo," líčil Lionel.

Keď sa dostali von, uvideli hrôzostrašnú scénu. "Bolo to naozaj príšerné, ľudia kričali, počul som zvuky, aké som nikdy predtým nepočul. Streľba z Kalašnikova, ktorú som poznal len z televízie, rovnako tak explózie. Keď nás oslobodili, videl som všade okolo mŕtvoly, krv a kusy tiel, ale tiež veľa úlomkov a črepín. Bolo to otrasné, naozaj ako vo vojne," dodal.

Útok v Bataclane si vyžiadal životy 89 ľudí a ďalšie desiatky zranených. Počas obdobia národného smútku sa pred klubom zhromažďujú ľudia, aby tu položili kvety a zapálili sviečky. Jedna z trúchliacich žien povedala, že je jej ľúto mladých a nevinných ľudí, ktorí tam zomreli. "Mám deti i vnúčatá a som zúfalá z toho, že vyrastajú v takomto svete," uviedla.

Pri teroristických útokoch v Paríži v piatok 13. novembra bolo zabitých 129 ľudí. Teroristi zaútočili celkovo na šiestich miestach. Okrem haly Bataclan zomrelo osemnásť ľudí na triede Charonne a 14 na ulici Alibert, kde bolo otvorených veľa reštaurácií s rýchlym občerstvením. Streľba sa ozvala aj na bulvári Voltaire. Päť osôb tiež zahynulo v ulici Fontaine-au-Roi. Explózie zneli aj pri štadióne Stade de France na severe metropoly, kde sa práve hral futbalový zápas medzi Francúzskom a Nemeckom.


 

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 15:45