StoryEditor

Jachta alebo tryskáč cez mobil. Zdieľaná doprava dobíja svet luxusu

05.11.2015, 10:06
Autor:
kokikoki
Jachty a súkromné ​​tryskáče sú od nepamäti výsadou bohatých ľudí. To sa teraz začína meniť. Nasledovníci UBERu prenikajú už aj do tohto prostredia.

Spoločnosti pohybujúce sa v tejto oblasti sľubujú, že prenájom luxusných lietadiel teraz bude lacnejšie a jednoduchšie, píše iDnes.cz.

Na prenájmy lodí a kotvísk v prístavoch sa zameriava spoločnosť Marinanow. Pred tromi rokmi ju založili traja Taliani, ktorí mali nielen s plavbou ale aj s kotvením lodí vlastnú skúsenosť. Sami poznali, ako je ťažké občas zohnať po príchode do prístavu pre plavidlo miesto.

Loď alebo kotvisko

"Keď si chcel človek skôr zabukovat hotel, musel prejsť cestovateľského sprievodcu a telefónny zoznam a hotely si sám obvolať. Potom prišiel booking.com, ktorý sa stal agregátorom všetkých hotelov. Tak sme si povedali, prečo by nemohol vzniknúť bookingový systém taktiež pre lode a prístavy," vysvetlil pre televíziu CNBC jeden zo zakladateľov Marinanow Livio Quintavalle.

Dnes je cez Marinanow možné požičať si online loď alebo kotvisko vo väčšine prístavov Stredozemného mora.

Prehľad voľných miest sa dá nájsť ľahko cez smartphone, tablet alebo notebook, a to vo 1300 stredomorských prístavoch. Cez internet je možné si niekoľkými jedoduchými krokmi prenajať za dobrú cenu loď, plachetnicu, katamarán alebo motorový čln od ľudí, ktorí v Stredozemnom mori kotvia. Vybrať sa dá tiež loď s posádkou alebo bez.

Nápad s rezervačným systémom online nedostali zakladatelia Marinanow sami. Na prenájom lodí sa špecializujú ďalšie firmy ako Sail a Boatbound.

Miesto biznis triedy tryskáč

Nielen jachty a lode sa už stali súčasťou takzvanej zdieľanej ekonomiky. Spoločnosť Stratajet zase ľuďom umožňuje rezervovať si cez internetové stránky lety tryskáčom do požadovanej destinácie za výhodnú cenu.

Bývalý pilot britskej armády Jonathan Nicol firmu založil z podobných dôvodov ako Taliani Marinanow. Chcel vyriešiť zbytočné komplikácie s rezervačným systémom klasických leteniek a tiež cez súkromné ​​lety otvoriť cestujúcim kedysi elitami uzavretý a luxusný spôsob cestovania. Firma svoj web spustila koncom septembra a lety súkromnými lietadlami sú v súčasnosti k dispozícii vo viac ako štyroch desiatkach krajín.

Stratajet funguje tak, že ponúka lety v lietadlách, ktoré napríklad nevezú žiadnych cestujúci, ale napriek tomu musí na dané destinácie doletieť. Hodnota letu môže byť porovnateľná s dvomi až tromi letenkami do biznis triedy.

Konkrétne lety tryskáčom Hawker 400 z Prahy do Paríža pre jednu osobu vychádza na približne 6 tisíc libier, teda v prepočte takmer 8 500 eur.

"Let privátnym tryskáčom nie je pre každého. Vieme, že biznis triedou lieta päť percent cestujúcich. Aj napriek tomu, že nami ponúkané súkromné ​​lety sú o niečo lacnejšie, stále si zachovávajú svoj luxus. Prečo ale s kamarátmi nepodniknúť niečo špeciálne," priznáva Nicol.


 

01 - Modified: 2007-11-01 05:38:00 - Feat.: 0 - Title: Fed znížil úrokové sadzby o 25 bázických bodov
01 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 02 - Modified: 2024-03-14 13:00:00 - Feat.: - Title: Trojtonový luxus na baterky: Na Slovensko prišiel top ​elektromobil sveta za 400-tisíc eur 03 - Modified: 2024-02-16 10:25:00 - Feat.: - Title: Luxus bez kompromisov: Najmenší model Lexusu je bláznivo drahý, dáva však zmysel? 04 - Modified: 2024-02-03 09:36:00 - Feat.: - Title: Generácia Z v zúfalstve z budúcnosti míňa za luxus. Neveria, že si kúpia dom či budú mať deti 05 - Modified: 2024-01-11 13:38:38 - Feat.: - Title: Boháči si dopriali: Luxusná značka Rolls-Royce hlási za rok 2023 rekordné predaje áut
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 05:52