StoryEditor

Beblavý predstavil návrhy, ako reformovať políciu: Jej šéfa by mal menovať prezident

12.04.2018, 11:00
Autor:
TASRTASR
Strana Spolu tiež navrhuje, aby okresní a krajskí policajní riaditelia boli menovaní výberovým konaním na päť rokov.

Policajný prezident by mal naďalej spadať pod ministra vnútra, policajná inšpekcia nie. Na etiku v Policajnom zbore (PZ) by mala dozerať nová Rada pre integritu Policajného zboru. S takýmito zmenami počítajú návrhy, ktoré predstavila mimoparlamentná strana Spolu.

"Minister vnútra by mal mať naďalej zodpovednosť pri menovaní a odvolávaní policajného prezidenta," uviedol na tlačovej konferencii pred parlamentom šéf strany Miroslav Beblavý. Policajný prezident by mal prejsť verejným výberovým konaním v parlamente a navyše, menoval by ho prezident SR a nie minister. Ten by ho hlave štátu navrhoval.

Čo najnezávislejšia by však mala byť od ministra vnútra policajná inšpekcia. Na správanie policajtov by mala podľa Spolu dozerať Rada pre integritu Policajného zboru. "Bola by to rada, kde by boli nominovaní ľudia koalíciou aj opozíciou, ale neboli by to politici," uviedol Beblavý. Mala by podľa neho silné právomoci. Mohla by napríklad zakročiť pri neoprávnenom disciplinárnom konaní voči policajtovi. "Rada by tiež menovala a odvolávala šéfa inšpekcie," doplnil Beblavý.

Spolu tiež navrhuje, aby okresní a krajskí policajní riaditelia boli menovaní výberovým konaním na päť rokov. Na jednom mieste by podľa návrhu mohli pôsobiť najviac desať rokov, potom by museli prejsť na iné pracovisko.

Mimoparlamentná strana volá tiež po posilnení verejnej kontroly nielen v polícii, ale aj v prokuratúre. Okrem iného chce rozšíriť okruh zverejňovaných informácií o rozkazy, nariadenia, príkazy alebo pokyny ukladané policajtom a prokurátorom z dôvodu verejnej kontroly možného zasahovania do vyšetrovania.

Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) avizoval zmeny v polícii vrátane pravidiel výberu policajného prezidenta. Minister chce presadiť povinné výberové konania na obsadzovania všetkých vrcholových pozícií v polícii a tiež definovať ich funkčné obdobia. Bezdôvodné odvolanie policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie by v budúcnosti nemalo byť možné.

01 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 02 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 03 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 04 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov 05 - Modified: 2024-04-13 13:44:42 - Feat.: - Title: Muž polial benzínom a zapálil jednu z brán pri Úrade vlády. Ku skutku sa priznal, teraz čelí obvineniu
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
16. apríl 2024 21:24