StoryEditor

Bezpečnosť Slovenska je ohrozená, tvrdia progresívci. Problémy armády zhrnuli do troch bodov

09.02.2018, 08:40
Autor:
chocho
Za tento stav vinia súčasného ministra obrany Gajdoša, jeho predchodcu Glváča, a rovnako aj Roberta Fica.

Základná bezpečnosť Slovenska je ohrozená. Na tlačovej besede to vyhlásili pri príležitosti mimoriadnej schôdze parlamentu k ozbrojeným silám poslanec Martin Poliačik a Martin Dubéci, členovia mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko.

Dubéci, ktorý sa venuje otázkam bezpečnosti, hlavné problémy slovenskej armády zhrnul v troch bodoch.

"Naši vojaci fungujú v nedostatočných podmienkach. Za druhé vidíme, že modernizácia armády je v zlom stave a za tretie vidíme, že, čo je zásadná situácia, mladí vojaci neprichádzajú do armády, máme problémy regrútovať a kádre, ktoré by mali byť stabilnou elitou našej armády, odchádzajú z našich ozbrojených síl," vyhlásil Dubéci. To podľa neho narúša bezpečnosť Slovenska.

Za tento stav viní súčasného ministra obrany za SNS Petra Gajdoša, jeho predchodcu zo Smeru Martina Glváča a rovnako aj premiéra posledných dvoch vlád Roberta Fica.

Pripomenul slová prezidenta Andreja Kisku, ktorý na veliteľskom zhromaždení náčelníka generálneho štábu vyhlásil, že NATO má zasadnú obavu o stav slovenskej armády.

Dubéci zdôraznil, že považuje za dôležité, aby sa na stav našich ozbrojených síl "pozrel niekto zvonku". "Pravidelné hodnotenie NATO, ktoré sa deje každé dva roky, je výbornou príležitosťou, ako toto urobiť," povedal.

Kým však viaceré členské krajiny Severoatlantickej aliancie majú tieto hodnotenia verejne dostupné na internete, slovenské ministerstvo vnútra ich nezverejňuje, upozornil Dubéci.

Poliačik oznámil, že na mimoriadnej schôdzi predloží doplňujúci návrh k uzneseniu parlamentu, ktoré má v národnej rade zriadiť komisiu zaoberajúcu sa stavom ozbrojených síl. Poliačik v ňom chce zaviazať vládu, aby zverejnila výsledky hodnotenia v rámci plánovacieho procesu NATO (NATO Defence Capability Review).

01 - Modified: 2023-10-01 02:21:07 - Feat.: - Title: Je to také déjà vu: progresívci neskrývali sklamanie z výsledku. V hre je spolupráca s Pellegrinim a Matovičom 02 - Modified: 2023-06-28 13:24:14 - Feat.: - Title: Ukrajinci významne zriedili ruskú obranu, hovorí pre HN Poliačik z Globsecu. Ako by sa mohli dostať na Krym? 03 - Modified: 2023-05-12 13:20:15 - Feat.: - Title: Poliačik pracuje v Kyjeve: Sama bude Ukrajina odstraňovať míny 757 rokov. Desí ma, čo nájdeme v Mariupole 04 - Modified: 2022-04-30 09:53:32 - Feat.: - Title: Poľsko ochráni slovenský vzdušný priestor zadarmo. Platiť budeme iba za palivo 05 - Modified: 2022-03-30 09:35:39 - Feat.: - Title: Naď: V našom rezorte stále nachádzame ľudí, ktorí tam nemajú čo robiť
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
16. apríl 2024 20:15