StoryEditor

Pavučina pre krajanov

24.05.2002, 00:00

Tá myšlienka sa preháňala hlavou Vladimírovi Skalskému a jeho priateľom z pražského Slovensko-českého klubu niekoľko rokov. Celý ten čas si hovorili: len aby nám nápad niekto nevyfúkol -- a divili sa, že si tú dieru na trhu nikto nevšimol. Samotná realizácia projektu trvala nejaké štyri mesiace a od minuloročného septembra sa celosvetová pavučina internetu otvorila i českým a slovenským krajanom na celom svete.

Triezvu, azda až strohú tvár dostala krajanská webová stránka (svet.czsk.net) úplne zámerne, vyhlasuje hlava projektu Vladimír Skalský. Pri vysvetľovaní dôvodov v sebe nezaprie technika -- hoci je známejší ako novinár a básnik: "Počítame s tým, že sa pripájajú aj ľudia z krajín, kde nie sú telekomunikácie na príliš vysokej úrovni. Okrem toho, z vlastnej skúsenosti vieme, že kvôli naťahovaniu grafiky trvá otváranie stránok veľmi dlho a iba málokto vydrží sledovať presýpacie hodiny alebo točiace sa ručičky hodín na obrazovke dlhšie ako minútu. Chápeme tiež, že skôr ako obrázky, ktoré však na serveri tiež ponúkame v špeciálnej rubrike, zaujímajú krajanov informácie, teda slovo."
Užívateľská vľúdnosť sa popri rýchlosti servera prejavuje aj v jeho schopnostiach prispôsobiť sa kódovaniu češtiny alebo slovenčiny v pripojenom počítači. Čitateľom, ktorí nemajú ani české alebo slovenské fonty, teda najmä zámorským, sa texty objavujú bez diakritiky. Dodajme ešte, že tvorcovia krajanskej webovej stránky nezabudli ani na dvojjazyčnosť, hoci sa môže s ohľadom na blízkosť oboch jazykov a na dlhoročné súžitie s Československom a v Československu zdať zbytočná.

U-krivka návštevnosti
Medzi návštevníkmi krajanského internetového servera prevažujú krajania zo Spojených štátov, Kanady, Nemecka, Francúzska a prekvapujúco Rakúska. Na obyvateľov nástupníckych krajín bývalej československej federácie pripadá tretina prístupov.
"Denne ich máme tisíc, kapacita je prinajmenšom raz taká. Je to málo? Nemyslím. Od spustenia servera, keď sa návštevnosť pohybovala okolo 1 200 denne, prišiel zákonite pokles. Ibaže na rozdiel od mnohých iných stránok sme potom zaznamenali vzostup. Je to typická U-krivka," konštatuje Vladimír Skalský.
Technickú prípravu totiž sprevádzalo dôkladné organizačné zabezpečenie projektu. Jeho tvorcovia oslovili krajanské združenia v zahraničí, všetky české a slovenské periodiká vychádzajúce v cudzine a zastupiteľské úrady, a dočkali sa informačnej podpory.
Do redakčnej rady nominovali významné osobnosti, ktoré zvyšujú autoritu krajanskej webovej stránky. Za všetkých menujme zodpovedných pracovníkov prezidentských kancelárií Vladimíra Hanzela a Jozefa Leikerta, filozofa Václava Bělohradského, poslanca Jiřího Karasa, senátora Egona T. Lánského, spisovateľa Josefa Škvoreckého, Máriu Katarínu Hrkľovú z Domu zahraničných Slovákov, pričom ďalší členovia ju stále dopĺňajú. Medzi partnermi krajanského webu figurujú Československý ústav zahraničný a Dom zahraničných Slovákov, neformálne sa spolupracuje s Českým spolkom na Slovensku.

Krajania sa veľakrát nerozdelili
Dá sa vôbec určiť, koľko českých a slovenských krajanov žije v zahraničí? Napríklad Matica slovenská uvádza tri milióny, avšak v zahraničí sa zvyčajne národnosť nezisťuje; toto číslo sa skôr odvodzuje z toho, aké má kto korene. Ak by sme počítali iba osoby, ktoré vedia po slovensky čítať, ich počet neprekročí milión, tvrdí Vladimír Skalský. Čechov môže byť medzi krajanmi zhruba dvakrát toľko, hoci ani oni nepatria vo svetovom meradle k najväčším národnostným skupinám, stále predstavujú, rovnako ako Slováci a zvlášť spoločne s nimi, veľkú komunitu.
"Spoločný server im vyhovuje, pretože mnohé krajanské organizácie sa po rozpade spoločného štátu nerozdelili. Pre nás je to z praktického hľadiska tiež výhodné -- znamená to väčší trh," mení sa na obchodníka Vladimír Skalský.
Krajanskú webovú stránku totiž považuje aj za vynikajúci nosič reklamy pre české a slovenské firmy a inštitúcie podnikajúce v zahraničí. Reklamný potenciál je obrovský, avšak nepredstaviteľne lacné médium, ktoré prakticky v reálnom čase informuje o dianí v materských krajinách a krajanskom svete, iba s príjmami z inzercie nevystačí. Na dobrej ceste, ako poznamenáva Václav Skalský, sú rokovania so slovenským ministerstvom kultúry a českým ministerstvom zahraničných vecí.
"Minimálna verzia, ktorú teraz vidia naši návštevníci, stojí vyše šesťtisíc korún. Zatiaľ ju financujeme prevažne z vlastných zdrojov, pričom nepočítame nájomné -- využívame priestor nášho klubu -- a neplatíme honoráre. Optimálna podoba aj s honorármi, vďaka ktorým budeme môcť napríklad našich spolupracovníkov v zahraničí lepšie a efektívnejšie motivovať, potrebuje trojnásobnú sumu," zdôveruje sa Vladimír Skalský.

Chystajú sa on-line diskusie
"Náš časopis nezanikne!" odmieta čo len náznak možnosti totálneho víťazstva internetu nad tlačenými médiami Naďa Vokušová, šéfredaktorka Slovenských dotykov, magazínu Slovákov v ČR. Vladimír Skalský súhlasne prikyvuje: "Internetové verzie rôznych médií sa zrejme, ak budú klesať tlačené náklady, začnú spoplatňovať. Ďalej sa dá očakávať, že sa médiá budú zlievať, spájať. Aj my máme ambície vykročiť multimediálnymi smermi. Pesničky vo formáte mp3 a šoty sú len začiatok. V priebehu niekoľkých mesiacov sa chystáme zaviesť hlasovanie o cenu Veľvyslanec českého a slovenského sveta. Návštevníci našich stránok budú môcť vyberať z navrhnutých a dokonca k nim pridávať svojich uchádzačov."
Prehĺbi sa aj interaktívnosť. K súčasnej poradni, ktorá sa zameriava predovšetkým na otázky súvisiace s občianstvom, pribudne v blízkej budúcnosti aj on-line diskusia. Tvorcovia webu pre krajanov teraz s napätím čakajú, kým súdy začnú riešiť prvé spory vznikajúce v dôsledku novely tlačového zákona, ktorý kladie všetku zodpovednosť za publikované informácie na vydavateľa.
Bude nutná cenzúra? V Slovensko-českom klube si myslia, že v žiadnom prípade. Argumentujú aj štatistikami: zo stoviek e-mailov, vyjadrujúcich sa k novej webovej stránke, boli len tri tvrdé a odmietavé.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:44