StoryEditor

EÚ nemôže nahradiť štátne prostriedky na vedu

19.02.2002, 23:00

Programy Európskej únie nemôžu nahradiť finančné zdroje, ktoré do výskumu uvoľňujú jednotlivé krajiny. Ak máme na Slovensku zabezpečiť rast našej účasti v európskych programoch, musíme najprv zvýšiť objem domácich prostriedkov určených pre vedu a výskum. Sú totiž potrebné na budovanie modernej infraštruktúry, mzdy vedeckých pracovníkov, ako aj iné položky, na ktoré únia neprispieva. Povedal včera v súvislosti s hodnotením účasti Slovenskej akadémie vied (SAV) na projektoch 5. rámcového programu (5. RP) EÚ jej predseda Štefan Luby.
Ako ďalej uviedol, príspevok EÚ na vedu a výskum vzrástol z 0,8 % HDP v roku 1998 na 0,9 % HDP v roku 2002. V Českej republike sa v tomto období financovanie štátom zvýšilo z 0,49 % na 0,7 % HDP. Naopak, na Slovensku príspevok zo štátneho rozpočtu na vedu a výskum v poslednom období klesá. Z 0,41 % HDP v roku 1998 sa objem zdrojov znížil na 0,33 % HDP. Preto podľa predsedu SAV by si kompetentní mali položiť otázku, či je možné len nadšením výskumníkov a rôznym improvizovaním udržať výskumnú základňu pri živote.
Ďalším hendikepom Slovenska pri zapájaní sa do európskych programov sú podľa Š. Lubyho veľmi nízke výdavky do rozvoja informačných technológií. Krajiny EÚ vynaložili v priemere ročne na jedného obyvateľa do tejto oblasti 500 eur, kým Slovensko len 60 eur. Pritom pripravovaný 6. rámcový program (6. RP) EÚ sa bude realizovať prakticky len cez internet. Žiadne písomné dokumenty sa už rozosielať nebudú.
SAV, ktorej výskumný potenciál predstavuje 15 % kapacít Slovenska, získala v rámci celej SR vyše 43 % projektov 5. RP. Slovenské univerzity participujú na 30 % a výskumné ústavy na 25 % projektov. Jednotlivé pracoviská SAV sa spolu zapojili do 54 spoločných výskumných aktivít. Ich účasť aj napriek plynulému prechodu do 6. RP stúpa.
Podľa Š. Lubyho, žiaľ -- na rozdiel od iných kandidátskych krajín -- až na malé výnimky absentuje spolupráca výskumu na projektoch so slovenskými malými a strednými podnikmi. Príčinu vidí napríklad v nižšom využití informačných technológií, jazykovej bariére, ako aj v existujúcich pomeroch v slovenskom hospodárstve, ktoré úroveň malého a stredného podnikania ovplyvňujú.
Prostredníctvom 5. RP Európska komisia (EK) koordinuje výskumno-vývojové aktivity v EÚ a stanovila vedecké a technologické ciele na roky 1999 až 2002. Spolu s ostatnými asociovanými krajinami má SR možnosť priameho zapojenia sa do tohto programu. Podmienkou je, že na projektoch musia pracoviská z kandidátskych krajín spolupracovať s pracoviskami z členskej krajiny. Ďalší 6. RP je vytýčený na roky 2003 až 2006. Bude mať k dispozícii 16 mld. eur. Medzi jeho priority patria genonika, biotechnológie, informačná spoločnosť, nanotechnológie, aeronautika, kozmický program a iné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:55