StoryEditor

Záložná zmluva na obchodný podiel

Viete, ako postupovať pri vymáhaní vašej pohľadávky? Získajte informácie o vzájomných vzťahoch medzi záložcom a záložným veriteľom v prípade, že záložným právom je obchodný podiel spoločnosti.

Záložná zmluva na obchodný podiel
uzavretá podľa § 117a Obchodného zákonníka a §151a a nasl. Občianskeho zákonníka
medzi
Záložným veriteľom: Ján Tretí r. č. 700101/0001, bytom Nitra, Maďarská 1, PSČ 949 01
a
Záložcom: Peter Prvý, r. č. 700101/0001, bytom Nitra, Ruská 1, PSČ 949 01

I.
Záložný veriteľ uzavrel so záložcom dňa 1. 1. 2002 Zmluvu o pôžičke, podľa ktorej má záložný veriteľ voči záložcovi pohľadávku vo výške 50 000 Sk, slovom päťdesiattisíc slovenských korún, ktorá je splatná dňa 1. 1. 2003 (ďalej len "pohľadávka"). Zmluva o pôžičke tvorí Prílohu I tejto zmluvy a je jej nedeliteľnou súčasťou.

II.
Záložca je spoločníkom obchodnej spoločnosti XYZ, s. r. o., so sídlom Nitra, Rumunská 1, PSČ 949 01, IČO: 12 345 67, zapísanej v obchodnom registri vedenom pri Okresnom súde v Nitre, oddiel Sro, vložka č. 9999/X, s obchodným podielom vo výške 25 %, ktorý zodpovedá peňažnému vkladu 50 000 Sk, slovom päťdesiattisíc slovenských korún, ktorý bol úplne splatený.

III.
Záložca dáva do zálohu svoj obchodný podiel v obchodnej spoločnosti XYZ, s. r. o., špecifikovaný v čl. II. tejto zmluvy na zabezpečenie pohľadávky záložného veriteľa (ďalej len "záloh"). Záložný veriteľ prijíma záloh na zabezpečenie svojej pohľadávky.

IV.
Záložné právo vznikne jeho zápisom do obchodného registra. Návrh na zápis záložného práva do obchodného registra je povinný podať záložca do troch dní odo dňa podpisu tejto zmluvy. Náklady spojené s vyhotovením tejto zmluvy a s podaním návrhu na zápis záložného práva do obchodného registra znáša záložca.

V.
Záložca vyhlasuje, že ak nesplní svoj záväzok vyplývajúci zo Zmluvy o pôžičke uvedenej v čl. I tejto zmluvy riadne a včas, uzavrie so záložným veriteľom do 10 dní po splatnosti pohľadávky zmluvu o prevode obchodného podielu, ktorou na záložného veriteľa prevedie svoj obchodný podiel v spoločnosti XYZ, s. r. o., špecifikovaný v čl. II. tejto zmluvy.

VI.
Uzavretím zmluvy o prevode obchodného podielu podľa čl. V tejto zmluvy záložné právo na obchodný podiel záložcu zanikne. Uzavretím zmluvy o prevode obchodného podielu podľa čl. V tejto zmluvy zanikne pohľadávka záložného veriteľa vyplývajúca zo Zmluvy o pôžičke uvedenej v čl. I tejto zmluvy voči záložcovi.

VII.
Valné zhromaždenie spoločnosti XYZ, s. r. o., schválilo založenie obchodného podielu záložcu na zabezpečenie pohľadávky záložného veriteľa na zasadaní dňa 30. 12. 2001.

VIII.
Záložca vyhlasuje, že k zálohu nie je zriadené iné záložné právo. Záložca sa zaväzuje, že založený obchodný podiel neprevedie na inú osobu, pokým nebude pohľadávka záložného veriteľa uspokojená.

IX.
Zmluva je vyhotovená v piatich rovnopisoch, z ktorých po jednom dostanú účastníci, jeden bude uložený v sídle spoločnosti XYZ, s. r. o., a dva rovnopisy budú pripojené k návrhu na zápis záložného práva v obchodnom registri. Účastníci zmluvy vyhlasujú, že táto zmluva bola spísaná podľa ich skutočnej a slobodnej vôle, s jej obsahom súhlasia, čo potvrdzujú vlastnoručnými podpismi na tejto zmluve.

V Nitre, dňa 1. januára 2002

Podrobnejšie informácie, ako aj charakteristiku záložného práva, ktorým je v tomto prípade obchodný podiel, nájdete v júnovej aktualizácii odbornej príručky Spoločnosť s ručením obmedzením a jej konateľ.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 21:07