StoryEditor

Vysoká spotreba pred voľbami

Tento mesiac priniesol niekoľko potešujúcich správ. Najdôležitejšou z nich bolo zverejnenie výsledkov hrubého domáceho produktu (HDP). Rast HDP dosiahol v prvom štvrťroku vysokých 3,9 %, štruktúra je však pre nás miernym prekvapením, keďže v nej viac dominuje spotreba než sme očakávali. Viac ako 5-percentný nárast zaznamenala popri konečnej spotrebe domácností aj spotreba verejnej správy. Na druhej strane, tvorba hrubého fixného kapitálu medziročne klesla o 0,8 % a veľký nárast nedostaneme ani po započítaní zmeny stavu zásob. Sú to typické náznaky nezdravej štruktúry, ktorá v strednodobom horizonte vedie k značným nerovnováham a ohrozuje stabilitu ekonomiky. Z hľadiska niekoľkých rokov totiž musí byť nárast miezd v súlade s nárastom produktivity práce. Preto môžeme očakávať korekčné opatrenia po voľbách, aspoň formou zvýšenia regulovaných cien.
Zahraničný obchod tiež priniesol jasnú správu, že vývoj v ňom sa začína stabilizovať: v apríli sa totiž po päťmesačnom medziročnom poklese hodnota exportu zvýšila o 6,5 % a predstihla tak aj dynamiku importu (4,1 %). Pri pohľade do štruktúry zahraničného obchodu vidieť už trendy, ktoré začínajú ukazovať zlepšenie -- export dopravných prostriedkov, strojov aj kovov má stúpajúci trend. Hodnoty vývozu strojov aj kovov dokonca presahujú hodnoty za rovnaké obdobie minulého roka. Výraznejšie zlepšenie výsledkov vývozu očakávame hlavne v druhom polroku tohto roka. Na jednej strane totiž predpokladáme ukončenie reštrukturalizácie v niektorých odvetviach, ktoré produkujú tovary hlavne na export, na druhej strane očakávame aj oživenie zahraničného dopytu.
Index spotrebiteľských cien sa v máji zvýšil o miernych 0,2 % a medziročná miera inflácie sa tak dostala na nový rekord 3,2 %. Nasledujúce dva mesiace môžu priniesť ešte mierny pokles, neskôr by sa však mal trend pomaly otáčať. O "mŕtvych" inflačných tlakoch svedčí aj čistá inflácia, keď sa v uplynulom mesiaci zvýšila len o 1,7 %, jadrová inflácia taktiež klesla na 2,1 %. Sú to čísla, ktoré sú nezvyčajné pre tranzitívnu ekonomiku pri raste HDP v blízkosti 4 %. Takýto vývoj podľa nášho názoru spôsobil predovšetkým nízky rast regulovaných cien v tomto roku, rastúca konkurencia, stabilný kurz (aspoň doteraz) a značne nerovnomerné rozdelenie miezd v ekonomike.
Index POP (predpokladaný objem produkcie) dosiahol v máji vysokú hodnotu -- 31,6 bodu, čo je o 7,2 bodu viac ako v apríli. V medziročnom porovnaní je hodnota indexu o 6,7 bodu vyššia. Naposledy vykazoval index POP takéto hodnoty začiatkom roku 1998. Očakávania v priemysle sú najvyššie v optimistickom pásme za posledných šestnásť mesiacov. Ročné maximum dosiahli aj konjunkturálne saldá (sezónne očistené) očakávaného dopytu v stavebníctve, čo dáva nádej na postupné oživenie tohto odvetvia. Na druhej strane, očakávania vývoja stavebnej produkcie sú na neutrálnej úrovni.
Príjemné prekvapenie nám tiež priniesli výsledky priemyselnej a stavebnej produkcie. Priemyselná produkcia v apríli nečakane prudko medziročne vzrástla o 7 % a dosiahla tak najvyššiu hodnotu za posledného pol roka. Jej hlavná zložka, priemyselná výroba, vykázala tiež vysoký rast -- takmer osem percent. Potešiteľný je vysoký medziročný rast výroby dopravných prostriedkov, výroby kovov a kovových výrobkov a výroby strojov, keďže sú to naše hlavné exportné odvetvia. Aprílová stavebná produkcia konečne tiež prerušila osemmesačný pokles a medziročne vzrástla o deväť percent. Povzbudzujúci je najmä vysoký prírastok na novej výstavbe, kde sa najviac prejavil prírastok inžinierskych stavieb a nebytových budov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 13:38