StoryEditor

Oslobodenie od dane z príjmov od 1. januára 2002 -- I. časť

11.02.2002, 23:00

Pomerne rozsiahla novela zákona o daniach z príjmov (zákon č. 561/2001 Z. z.) priniesla daňovníkom oslobodenie od dane z príjmov s viacerými zmenami. Ustanovenie § 4 obsahuje taxatívny výpočet príjmov oslobodených od dane. Oslobodenie od dane z príjmov sa vzťahuje len na tie príjmy, ktoré sú podľa zákona o daniach z príjmov predmetom dane. Pri niektorých druhoch oslobodených príjmov je oslobodenie viazané na splnenie ustanovenej podmienky, napr. príjem je vyplatený podľa všeobecne záväzného predpisu (napr. dôchodky z dôchodkového zabezpečenia) alebo je oslobodený na určitú dobu (príjmy z prevádzky malých vodných elektrární) alebo až po uplynutí určitej lehoty (príjem z predaja motorových vozidiel, cenných papierov). Podľa odseku 1 písm. a) pri predaji bytu alebo obytného domu s najviac dvoma bytmi (ide aj o rodinné domy s jedným bytom, maximálne s dvoma bytmi) vrátane súvisiacich pozemkov, sa za účelom oslobodenia podľa odseku 1 písm. a) skúma dĺžka trvalého pobytu daňovníka bezprostredne pred predajom a dĺžka vlastníckeho vzťahu. Ak daňovník bol vlastníkom nehnuteľnosti a súčasne mal v nej trvalý pobyt pred predajom najmenej po dobu dvoch rokov. Podmienka vlastníctva týchto nehnuteľností u fyzických osôb je splnená, ak občan preukáže, že návrh na povolenie vkladu do katastra je starší ako dva roky. Príjem z predaja takejto nehnuteľnosti je od dane oslobodený, pričom v prípade, ak ide o predaj takéhoto bytu alebo domu nadobudnutého dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov v dôsledku smrti poručiteľa alebo poručiteľov, do tejto lehoty sa započítava lehota, po ktorú bol taký byt alebo dom vo vlastníctve poručiteľa alebo poručiteľov. Týmto ustanovením zákonodarca prejavuje záujem obmedziť predaj bytov bezprostredne po ich nadobudnutí do vlastníctva daňových subjektov.

Daň z príjmov fyzických osôb
Nakoľko v mnohých prípadoch sprísnenie podmienok spôsobovalo nadobúdateľovi, napr. dedičovi, obdarovanému problémy, a to vtedy, ak nadobúdateľ nepotreboval nehnuteľnosť pre seba a mal záujem túto predať, pričom nemohol mať splnenú podmienku ustanovenú v § 4 ods. 1 písm. a) a b). Z uvedeného dôvodu pristúpil zákonodarca k doplneniu tohto ustanovenia o ďalšie oprávnené osoby, ktoré sú oslobodené od dane po splnení podmienok v tomto ustanovení. Ak daňovník predá nehnuteľnosť, na ktorú sa nevzťahuje oslobodenie od dane podľa písmena a), napr. byt alebo dom, v ktorom nemal trvalý pobyt alebo v ktorom mal trvalý pobyt po dobu kratšiu ako dva roky pred predajom alebo o ktorom účtoval ako o majetku využívanom na podnikanie alebo na inú samostatne zárobkovú činnosť alebo na prenájom alebo ju evidoval (§ 9 ods. 4), je príjem z predaja takejto nehnuteľnosti oslobodený od dane podľa odseku 1 písm. b) po piatich rokoch od nadobudnutia nehnuteľnosti, pričom v prípade, ak ide o predaj takýchto nehnuteľností nadobudnutých dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov v dôsledku smrti poručiteľa alebo poručiteľov, do tejto lehoty sa započítava lehota, po ktorú boli takéto nehnuteľnosti vo vlastníctve poručiteľa alebo poručiteľov.
Z okruhu oslobodených príjmov sa vylučujú príjmy z predaja nehnuteľností, v ktorých daňovník vykonával podnikateľskú činnosť alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť alebo ktoré prenajímal v prípade, ak sa predaj uskutoční počas vykonávania uvedenej činnosti alebo do piatich rokov od skončenia tejto činnosti. Ide o nehnuteľnosti, o ktorých daňovník účtoval alebo o ktorých viedol evidenciu podľa § 9 ods. 4. Neskúma sa doba, ktorá uplynula odo dňa nadobudnutia nehnuteľnosti do dňa jej predaja, ale dĺžka doby, ktorá uplynula medzi skončením predmetnej činnosti a predajom.
Pri predaji hnuteľného majetku (ak nejde o motorové vozidlá, lietadlá a lode) používaného len na osobné účely, má daňovník podľa odseku 1 písm. c) od dane oslobodený príjem z predaja takéhoto majetku . Príjmy z predaja motorových vozidiel, lietadiel a lodí sú oslobodené od dane u daňovníka, u ktorého sa predaj uskutoční po uplynutí jedného roka odo dňa ich nadobudnutia. Príjem z predaja hnuteľných vecí však nie je oslobodený od dane, ak daňovník o nich účtoval alebo ich evidoval podľa § 9 ods. 4.

* Podľa ods. 1 písm. d) je oslobodený od dane príjem z predaja tuzemských cenných papierov prijatých na trh burzy cenných papierov vrátane spätného predaja s podmienkou, ak sa predaj realizuje po 3 rokoch od ich nadobudnutia. Úmyslom zákonodarcu je zvýhodniť dlhodobú držbu cenných papierov. Oslobodenie sa vzťahuje aj na zisk (rozdiel medzi príjmom z predaja a výdavkami ustanovenými v § 10 ods. 5) z predaja tuzemských verejne obchodovateľných cenných papierov v sume neprevyšujúcej 50 000 Sk v kalendárnom roku, dosiahnutý v uvedenom trojročnom časovom teste. Zámerom tohto ustanovenia je zvýšená podpora sporivosti domácností a následné investovanie do produktov kapitálového trhu. Ustanovenie vymedzuje príjem zo spätného predaja (vyplatenia) podielového listu obdobne ako príjem z predaja.
* Podľa odseku 1 písm. e) príjmom oslobodeným od dane bez splnenia ďalších podmienok je aj predaj nehnuteľnosti alebo hnuteľných vecí, vydaných podľa osobitných predpisov (napr. pri reštitučných nárokoch) oprávnenej osobe podľa osobitných predpisov, príjem prijatý touto osobou úroky zo štátnych dlhopisov vydaných v súvislosti s rehabilitačným konaním o nápravách krívd prijaté oprávnenou osobou a prijaté náhrady oprávnenej osoby.
* Podľa odseku 1 písm. f) sú oslobodené od dane príjmy z prevádzky geotermálnej energie a zariadení so združenou výrobou tepla a elektriny do inštalovaného výkonu 10 MW.
* Podľa odseku 1 písm. h) oslobodeným od dane je aj príjem z prevodu členských práv družstva alebo z prevodu účasti na obchodných spoločnostiach v prípade, ak sa tento prevod uskutoční po piatich rokoch od nadobudnutia členských práv alebo účastí. Na príjem z prevodu uvedených členských práv alebo účastí, o ktorých daňovník účtoval, sa oslobodenie nevzťahuje, ak k prevodu dôjde do piatich rokov od skončenia podnikania.
* Medzi príjmy oslobodené od dane patrí aj príjem z odpisov záväzkov pri vyrovnaní podľa zákona o konkurze a vyrovnaní v zmysle odseku 1 písm. i) zákona o daniach z príjmov. Ide o príjem, keď vzniká len účtovný výnos, ktorý nie je krytý finančnými prostriedkami. Súčasne je oslobodený aj hospodársky výsledok (zisk) alebo rozdiel [ods. 1 písm. j)], o ktorý príjmy prevyšujú výdavky, plynúce z predaja majetku zahrnutého do konkurznej podstaty. V oboch prípadoch ide o rovnaké posúdenie takýchto príjmov ako u právnických osôb.
* Podľa ods. 1 písm. m) sa za oslobodený príjem považuje aj príjem získaný nadobudnutím vlastníctva bytu ako náhrady za uvoľnenie iného bytu alebo tiež ako náhrada za uvoľnenie bytu vyplatená užívateľovi bytu, ak takú náhradu použil alebo použije na uspokojenie bytovej potreby najneskôr do dvoch rokov nasledujúcich po roku, v ktorom náhradu prijal. Ide o taxatívny výpočet, čo sa považuje za uspokojenie bytovej potreby. Nejde o príjem z predaja bytu alebo rodinného domu, nakoľko takýto príjem, či je oslobodený treba skúmať podľa ustanovenia § 4 ods. 1 písm. a) alebo b) zákona o daniach z príjmov. V prípade poskytnutia bytu užívateľovi bytu za uvoľnenie takéhoto bytu ak bude poskytnutá akákoľvek peňažná náhrada , ktorá má charakter odstupného, len takáto prijatá náhrada bude oslobodená podľa ustanovenia § 4 ods. 1 písm. m) od dane.
* V ods. 2 od dane sú oslobodené aj dávky sociálnej pomoci, sociálne služby a peňažné príspevky a ďalšie dávky sociálneho zabezpečenia. Tiež plnenia poskytované v rámci aktívnej politiky trhu práce okrem platieb, z ktorých plynú príjmy podľa § 7 zákona a plnenia poskytované ozbrojenými silami vojakom podľa osobitných predpisov.
* Podľa ods. 2 písm. d) od dane sú oslobodené plnenia poskytované v cudzej mene vojakom ozbrojených síl, ktorí sú vyslaní mimo územia SR podľa osobitných predpisov, ide aj o oslobodené plnenia poskytované v cudzej mene zamestnancom plniacim úlohy mimo územia SR v rámci mierových síl OSN a vojenských misií medzinárodných organizácií v zmysle nariadenia vlády SR č. 249/2001 Z. z. o poskytovaní zahraničného príspevku v cudzej mene zamestnancom pôsobiacich v mierových misiách. Týmto ustanovením sa zrovnoprávňuje daňové zaobchádzanie s civilným personálom s postavením profesionálnych vojakov, ktorí plnia úlohy vyplývajúce zo záväzkov z medzinárodných zmlúv v rámci OSN a vojenských misií medzinárodných organizácií.
* Podľa odseku 2 písm. e) sú od dane oslobodené aj sociálne dávky a sociálne dávky a odchodné sudcov, úmrtné a odchodné prokurátorov podľa osobitného zákona, príslušníkov ozbrojených síl, ozbrojených bezpečnostných zborov, ozbrojených zborov Slovenskej informačnej služby podľa osobitných predpisov.
* Tak isto sú oslobodené plnenia poskytované občanom v súvislosti s výkonom civilnej služby, časť platu a časť náhrady platu za dovolenku v cudzej mene zamestnancov zahraničnej služby, ako i vecné a peňažné dary poskytované príslušníkom, zamestnancom a členom jednotiek požiarnej ochrany, fyzickým osobám pri záchrane života a majetku.
* Podľa odseku 2 písm. j) sú od dane oslobodené odmeny vyplácané zdravotníckou správou darcom za odber krvi a iných biologických materiálov z ľudského organizmu.
* Podľa odseku 2 písm. k) sú oslobodené od dane plnenia z poistenia osôb s výnimkou plnenia z poistenia pre prípad dožitia určitého veku a dôchodkového poistenia. Plnenie z poistenia pre prípad dožitia určitého veku rozumieme najmä plnenie zo životných poistení a zo združených poistení hlavne vtedy, ak obsahujú plnenia z poistenia na dožitie. Uvedený príjem je považovaný za príjem z kapitálového majetku a pri výpočte základu dane sa použije ustanovenie § 10 ods. 3 písm. e). Zdaňovaný je aj príjem daňovníka z dôchodkového poistenia s výnimkou plnenia z dôchodkového zabezpečenia, ktoré je od dane oslobodené podľa odseku 1 písm. k).
* Podľa odseku 2 písm. l) od dane sú oslobodené aj prijaté náhrady škôd, plnenia z poistenia majetku a plnenia z poistenia zodpovednosti za škodu s podmienkou, že nejde o náhradu za stratu príjmu. Oslobodenie sa tiež nevzťahuje ani na náhradu škody spôsobenej na majetku, o ktorom v čase vzniku škody daňovník účtoval ako o majetku využívanom na podnikanie, na inú samostatnú zárobkovú činnosť alebo na prenájom, ale ani na náhradu škody spôsobenú v súvislosti s podnikaním alebo inou samostatnou zárobkovou činnosťou ani s prenájmom.
(Pokračovanie v utorok 12. februára)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:02