StoryEditor

Ďalšie straty nútia Ericsson opäť prepúšťať

22.07.2002, 00:00

Švédsky producent telekomunikačných zariadení Ericsson oznámil, že už siedmy štvrťrok za sebou zaznamenal stratu, pričom súčasne znížil prognózy tržby z predaja mobilných systémov. Napriek tomu však už v roku 2003 očakáva návrat do zisku. V druhom štvrťroku tohto roka sa strata spoločnosti Ericsson dostala na úroveň 3,5 mld. švédskych korún (SEK), čo je však lepší výsledok, ako očakávali analytici na trhu, ktorí predpokladali stratu až vo výške 4 mld. SEK. Tržby z predaja mobilných telekomunikačných systémov sa v druhom štvrťroku znížili o viac než 15 %, pričom ešte v apríli firma predpokladala ich pokles o 10 %. V rámci celého roka sa očakáva ich zníženie o 17 %. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Celkové tržby spoločnosti sa v druhom štvrťroku tohto roka v porovnaní s prvým štvrťrokom zvýšili o 4 % na 38,5 mld. SEK, hoci trhy očakávali 40 mld. SEK. Na tomto výsledku mali najvyšší podiel zákazníci firmy, a to v prvom rade operátori, ktorí radikálne znížili svoje investície kvôli poklesu rastu svetového hospodárstva.
Vedenie spoločnosti predpokladá, že dopyt po mobilných systémoch bude aj v tomto roku horší než sa pôvodne očakávalo. V tejto súvislosti spoločnosť predstavila nové opatrenia na dosiahnutie nižších nákladov, súčasťou ktorých však bude aj ďalšie prepúšťanie. Celosvetová redukcia počtu zamestnancov sa dotkne asi 5 000 pracovných miest. Ericsson zatiaľ neuviedol, ktorých krajín a odvetví sa bude prepúšťanie priamo týkať. Znižovanie počtu pracovníkov by malo švédskej spoločnosti priniesť do roku 2003 úsporu nákladov vo výške 10 mld. SEK, čo by sa malo priamo podieľať na opätovnom návrate k ziskovosti, uviedol šéf Ericssonu Kurt Hellström.
V rámci získavania nových financií sa spoločnosť ďalej rozhodla emitovať asi osem miliárd nových akcií, čo by malo zvýšiť hotovosť spoločnosti približne o 30 mld. SEK, oznámila agentúra Reuters. V tomto prípade pôjde o emisiu s predkupným právom pre súčasných akcionárov spoločnosti. Za každú akciu, ktorú už vlastnia, si akcionári budú môcť kúpiť novú akciu so 74-percentnou zľavou, t. j. za 3,80 SEK. Akcie Ericssonu sa na Burze cenných papierov v Štokholme v piatok obchodovali pri úrovni 11,25 SEK.
Hodnota spoločnosti Ericsson sa kvôli neistote v telekomunikačnom sektore znížila takmer o tri štvrtiny. Na poklese hodnoty firmy sa podieľal aj neistý termín jej návratu k ziskovosti a neistota vychádzajúca z ceny naplánovanej emisie akcií.
Relatívny úspech Ericssonu na trhu mobilných systémov pomohol spoločnosti "zamaskovať" výrazný prepad hodnoty akcií, ku ktorému došlo aj napriek uzatvoreniu spolupráce s japonskou spoločnosťou Sony.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:28