StoryEditor

Koaličná rada o zahraničných Maďaroch

08.01.2002, 23:00

V bratislavskom sídle Slovenskej demokratickej koalície sa včera uskutočnilo rokovanie Koaličnej rady. Minister zahraničných vecí Eduard Kukan partnerov informoval o aktuálnej situácii v súvislosti so zákonom o zahraničných Maďaroch. Výhrady proti uplatňovaniu tejto právnej normy boli viacerí slovenskí politici. Kresťanskí demokrati (KDH) vyjadrili úmysel pripraviť zákonné opatrenia, ktoré by uplatňovaniu zákona o Maďaroch žijúcich v okolitých krajinách na našom území zabránili. Podpredseda Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) tvrdí, že zákon schválený maďarským parlamentom "obsahuje ustanovenia, ktoré sú pre Slovensko neprijateľné a na slovenskom území platiť nebudú." Keďže do parlamentu sa dostal návrh vyhlásenia, ktorý v tejto súvislosti vypracoval zahraničný výbor NR SR, E. Kukan upozornil, že "niet dôvodu na rozpútavanie emócií a hystérie." Situáciu, ktorá nastala po 1. januári, keď zákon vstúpil do platnosti, nazval skúškou politickej zrelosti a vyspelosti politickej scény u nás. Kritiku na "svoje" ministerstvo z nečinnosti považuje za neoprávnenú, keďže slovenská strana nemá k dispozícii všetky vykonávacie predpisy k zákonu o zahraničných Maďaroch a nemá tak konkrétne podnety, na ktoré by mohla reagovať. Iniciatíva KDH je podľa Kukana predčasná. "Treba dať ešte priestor diplomacii," zdôraznil. Dnes by sa malo začať ďalšie kolo expertných rokovaní so zástupcami MR.
Ministerka financií podľa programu informovala o zámere vlády s Konsolidačnou bankou. O jej predaji za symbolickú korunu Slovenskej konsolidačnej rozhodla vláda minulý rok v novembri. Účtovná hodnota predávanej inštitúcie bola mínus 30 mld. korún. Strana občianskeho porozumenia (SOP) navrhla doplniť na rokovanie otázku predaja 21,4 % akcií VSŽ z majetku Transpetrolu koncom minulého roka. V podobnom duchu sa prezentovali aj ľavicoví demokrati (SDĽ), ktorí v prípade, že sa ukáže pochybenie ministra Ľubomíra Haracha, navrhnú jeho odvolanie. Spolu s ministrom hospodárstva by v prípade dokázania účelového konania mali prísť o kreslo aj štátni úradníci, tvrdia predstavitelia SDĽ. Vysvetlenie a adekvátne vyvodenie dôsledkov žiada aj KDH.
Zástupcovia koaličných subjektov sa tiež pokúsili nájsť zhodu pri výbere spoločného kandidáta na post ombudsmana. Už pred rokovaním prezentovala SDKÚ svoju podporu na post prvého verejného ochrancu práv predsedníčke okresného súdu v Banskej Bystrici Jane Dubovcovej, ktorú podporuje aj mimoparlamentná Aliancia nového občana. V SDĽ by radi videli v kresle ombudsama odborára Igora Lenského, kresťanskí demokrati (KDH) navrhovali námestníka generálneho prokurátora SR Martina Lauka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:59