StoryEditor

Posselt: Verheugenove vyhlásenia boli predvolebnou kampaňou pre Zemana

15.04.2002, 00:00

Bratislava (Nina Ďurianová)
Predseda rakúskej Národnej rady Werner Fasslabend povedal na kongrese Paneurópskej únie: "Národy bývalej rakúsko-uhorskej monarchie vždy pociťovali a pociťujú spolupatričnosť." Súhlasíte s ním?

-- Absolútne s ním súhlasím. Cítim sa ako Paneurópan, nie ako Stredoeurópan. Nerozmýšľam v nostalgických kategóriách minulých ríš. Pre mňa je Európa dimenzia. Jedna veľká budova, ktorá potrebuje základy -- rozličné regióny. Slovensko je jedným z tých regiónov, kde rôzne národností spolunažívajú.

V čom vidíte najväčšieho prekážky zjednotenia Európy?

-- Hospodárske zjednotenie je najjednoduchšie. Zjednotená Európa z politickej stránky -- to je ešte hudba budúcnosti. Momentálne to jasne vidíme vo svetovej politike. Európa bude mať po rozšírení viac obyvateľov ako Spojené štáty a Rusko dokopy. Naše postavenie vo svetovej politike však tomu nezodpovedá. Politické zjednotenie bude úlohou na ďalších 20 -- 30 rokov. Sme len na začiatku. Ekonomické zjednotenie je však veľmi blízko.

Komisár Günter Verheugen pri nedávnej návšteve Prahy vyhlásil, že Benešove dekréty sú minulosťou a nemajú v súčasnosti žiaden právny účinok. Zároveň vyhlásil, že nie sú súčasťou prístupového procesu Českej republiky, podobne ako Slovenskej republiky. Ste poslancom Európskeho parlamentu, ktorý zrušenie dekrétov viackrát žiadal, a predsedom Sudetonemeckého krajanského spolku. Čo hovoríte na Verheugenovo vyhlásenie?

-- Neboli to seriózne vyhlásenia. Bola to predvolebná kampaň pre pána Zemana. Verheugen nenavštívil Prahu ako komisár, možno tak vystupoval oficiálne, ale nie prakticky. Bol tam ako sociálny demokrat a svojim partajným kolegom pomáhal v predvolebnom boji. Je to legitímne, ale so serióznou politikou Európskej únie to nemá nič spoločné. Všetci sme videli, ako na to reagoval rakúsky kancelár W. Schüssel a iní európski politici. Problém sa musí rozumne vyriešiť. Komisár Verheugen ho roky ignoroval. Európsky parlament upozorňoval, že problematiku Benešových dekrétov treba riešiť rozumne a včas. Roky tieto výzvy ignoroval, potom celá situácia eskalovala, čo je mi veľmi ľúto, potom krátky čas hovoril, že treba niečo robiť, a teraz zrazu hovorí, že všetko je v poriadku. .. Nie je to seriózna terapia, a dokonca ani seriózna diagnóza.

Ste aj poslancom Európskeho parlamentu, ako to bude vyzerať, keď Česko, Slovensko a Slovinsko vstúpia v roku 2004 do Európskej únie...

-- ...v to pevne verím, a tiež Maďarsko a dúfajme, že aj Poľsko...

...ale bez toho, aby sa zrušili Benešove dekréty, prípadne dekréty AVNOJ? Ako bude Európsky parlament postupovať?

-- Myslím si, že tento problém sa vyrieši ešte pred vstupom menovaných krajín do Európskej únie. Právne systémy kandidátskych krajín sa musia prispôsobiť európskemu právu.

Vyrieši sa to bilaterálnou cestou?

-- To je len jedna z mnohých ilúzií. Nemyslím si, že by to bola bilaterálna téma, je to multilaterálna téma. Týka sa to Čechov, Slovákov, Rakúšanov, Maďarov, Nemcov, Chorvátov. Minimálne týchto národov. To, na čo sme sa doteraz pozerali ako na bilaterálny problém, je problém multilaterálny. Je to aj európsky problém, pretože Európska únia nie je primárne hospodárske spoločenstvo, ale predovšetkým právne spoločenstvo. Preto sa tieto problémy musia vyriešiť. Som veľký optimista. Som si istý, že sa to vyrieši. Myslím si, že politici a ľudia na oboch stranách sú oveľa rozumnejší, ako to vyzerá. Aspoň v to dúfam. Myslím, že po voľbách máme obrovskú šancu dosiahnuť niečo pozitívne v tomto smere. Jeden z popredných českých politikov mi medzi štyrmi očami povedal: "Ak tento problém dobre vyriešime, bude to model pre celú Európu, ak ho nevyriešime dobre, bude to krízový element pre celú Európu." Súhlasím s ním a chcem model pre celú Európu.

Zmení sa podľa vás niečo, keď po septembrových parlamentných voľbách zasadne na post kancelára bavorský premiér a šéf Kresťanskosociálnej únie (CSU) Edmund Stoiber?

-- Myslím si, že áno. Stoiber má väčšiu kompetenciu v tejto oblasti. Pán Stoiber je muž , ktorý veľmi dobre pozná strednú Európu. Bol často na Slovensku, v Maďarsku. Má dobré vzťahy s oboma krajinami aj so susedným Českom. Momentálne sú tam nejaké problémy, ale český premiér Zeman bol napríklad v Mníchove. Chcel by som povedať, že to bola veľmi dobrá návšteva. Stoiber tento región veľmi dobre pozná. Terajší spolkový kancelár Gerhard Schöder má pohľad upriamený niekde úplne inde. Pozerá sa na Moskvu, pozerá sa na Washington. Stredná Európa ho nezaujíma. Nie je Stredoeurópan. Preto si myslím, že v Stoiberovi budete mať dobrého advokáta, ktorého národy tohto regiónu potrebujú.

Bavorsko je aj v rámci Nemecka niečo celkom extra...

-- Bavorsko je niečo extra. Máme toho viacej spoločného so Slovenskom, s Maďarskom a Rakúskom ako so severným Nemeckom.

Aké nálady tam prevládajú v súvislosti s rozšírením Európskej únie?

-- Nálady sú v princípe vynikajúce, v hraničných regiónoch sú, samozrejme, určité obavy. To je však normálne, treba ich odbúrať. Ľudia majú jednoducho strach pred novým vývojom. Čo je však veľmi dôležité, Bavorsko a premiér Edmund Stoiber, a dúfam, že onedlho aj kancelár Stoiber, sú stopercentne za rozšírenie. Sú to presvedčení zástancovia rozšírenia, chcú globálnu Európu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:19