StoryEditor

Ťažké začiatky Medgyessyho vlády

17.05.2002, 00:00

Maďarský prezident Ferenc Mádl v stredu na ustanovujúcej schôdzi Národného zhromaždenia oficiálne poveril socialistu Pétera Medgyessyho zostavením novej vlády. Medgyessy prisľúbil, že 27. mája predstaví svoj kabinet.
Dezignovaný premiér vzápätí vystúpil s prejavom pred poslancami. Medgyessy si dal veľmi záležať, aby sa jeho prejav niesol v inom duchu, než väčšina posledných Orbánových vystúpení. Zvolil omnoho ústretovejší tón a vo svojom prejave nezabudol poďakovať predošlej vláde Viktora Orbána za odvedenú prácu. Zo slovenského hľadiska bolo pozoruhodné jeho vyhlásenie, že chce byť premiérom desiatich miliónov Maďarov. "Nechcem byť premiérom len našich voličov. Chcem byť premiérom všetkých desiatich miliónov Maďarov, ale cítim zodpovednosť za pätnásť miliónov Maďarov," povedal doslova. Tieto slová počúvali v čestnej lóži aj predstavitelia maďarských menšín z okolitých krajín, medzi ktorými bol aj predseda Strany maďarskej koalície Béla Bugár.
Napriek tomu, že nová vládna koalícia pozostávajúca z Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a liberálneho Zväzu slobodných demokratov (SZDSZ) má v 386-člennom Národnom zhromaždení tesnú prevahu desiatich hlasov, ustanovujúca schôdza prebehla bez komplikácií. Po napätej predvolebnej atmosfére nebolo ani stopy, aj keď odstupujúci premiér Orbán stále nevedel zakryť sklamanie z tesnej porážky po voľbách. Orbán varoval novú vládnu koalíciu, že jeho Maďarská občianska strana FIDESZ bude tvrdou opozíciou.
Pri hlasovaní o obsadení parlamentných funkcií však strany zjavne využili kuloárne dohody a všetky funkcie boli obsadené podľa vopred dohodnutého kľúča. Predsedníčkou parlamentu sa stala Katalin Sziliová (MSZP), ktorú podporilo 355 poslancov. Proti hlasovalo len 21 poslancov a desiati sa hlasovania zdržali. Sziliová sa tak stala prvou ženou v histórii Maďarska, ktorá zastáva funkciu predsedníčky parlamentu. Posty piatich podpredsedov Národného zhromaždenia obsadili s podobnou prevahou traja kandidáti opozície a dvaja poslanci vládnych strán.
Pri ďalších hlasovaniach to však nová vládna koalícia určite nebude mať také ľahké a poslanci sa budú musieť podriadiť tvrdej disciplíne. Už pri absencii desiatich vládnych poslancov sa totiž tesný náskok koalície pred opozíciou úplne stratí. Koalícia si uvedomuje, že to bude náročné, ale svoju šancu chce jednoznačne využiť. Že to nová socialisticko-liberálna koalícia nebude mať ľahké, ukazuje aj fakt, že Medgyessy ešte ani nenastúpil do funkcie premiéra a už ho niektoré kruhy vyzvali na demisiu. Bývalý lustračný sudca György Tarr totiž tvrdí, že podľa platného lustračného zákona nemôže zastávať vysokú štátnu funkciu človek, ktorý dostával v minulom režime informácie od komunistickej tajnej služby. Narážal tým na členstvo Medgyessyho v poslednej komunistickej vláde, v ktorej zastával funkciu ministra financií a mal prístup k tajným informáciám štátnej bezpečnosti. Dezignovaný premiér tvrdí, že už aj po uplatňovaní lustračného zákona zastával vysoké štátne funkcie: bol vicepremiérom a ministrom financií vo vláde premiéra Gyulu Horna. "Voliči vedeli, že ja som kandidátom socialistickej strany na premiéra. O mojej minulosti vedeli, keď dali hlas našej strane," argumentuje Medgyessy. Bývalý lustračný sudca vzápätí priznal, že pri preverovaní Medgyessyho sa nenašiel jediný dôkaz, že by inou formou spolupracoval s komunistickou štátnou bezpečnosťou. Tým sa pravdepodobne tento prípad skončil. Dá sa však očakávať, že nový premiér bude musieť čeliť ďalším nevyberaným útokom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:50