StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

17.02.2002, 23:00

Mladá fronta Dnes
Nie je vhodnejší rok, než tento, na to, aby rýchli človiečikovia podkúrili chladnúcim skalným obrom. Doteraz malé a odstrkované, ba posmievané strany nikdy nemali a možno ani mať nebudú lepšie podmienky než teraz. Takmer isto sa však dá povedať, že okolo obrov budú iba krúžiť a k ich ohnisku sa neodvážia. Výhodou pre malých je strnulosť alebo slabosť veľkých. ODS a ČSSD už roky ponúkajú ten istý tovar -- voliči už zistili, že je síce veľmi lacný, ale tiež sa naň nedá spoľahnúť. (Hobiti útočia, Martin Komárek, 16. 2.)

The Washington Post
Bushov temnejší pohľad -- posilnený udalosťami z 11. septembra -- dnes ženie americkú politiku vo všetkých oblastiach od občianskych slobôd cez federálne výdavky až po zahraničnú politiku. Krajiny, s ktorými boli vzťahy napäté, dostali na výber. V bitke proti silám temna je nebezpečné zostať v tieni.
(Ako vidí svet Bush, Steven Mufson, 17. 2.)

Die Tageszeitung
Dostal sa Slobodan Miloševič pri svojej prvej reči pred tribunálom OSN pre vojnových zločincov do vedenia 1:0? Kto nechce spadnúť do demagógie, zistí, že obhajoba exprezidenta sa opiera o uhol pohľadu, ktorý je už dlho známy ako "systém Miloševič". (Nie všemocný, ale zodpovedný, Erich Rathfelder, 16. 2.)

Guardian
Tony Blair čelí chladnej voľbe -- buď sa spojí s čoraz konzervatívnejšími a netolerantnejšími Spojenými štátmi alebo bude plne angažovaným Európanom. Najvýznamnejšou politickou udalosťou našej doby je vzostup americkej pravice a takmer kolaps amerického liberalizmu. Tá pretvorila politický a kultúrny zemepis USA a teraz sa pripravuje zmeniť politickú a kultúrnu geografiu Západu. (Nastal čas prestať byť psíčkom Ameriky, Will Hutton, 17. 2.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:33