StoryEditor

Ariana opäť spojila Afganistan so svetom

27.01.2002, 23:00

Na svoj prvý medzinárodný let po vyše dvoch rokoch zákazu vzlietlo vo štvrtok minulý týždeň lietadlo národnej leteckej spoločnosti Afganistanu Ariana. Prvý let, ktorý tak opäť spojil Afganistan s okolitým svetom, absolvovalo lietadlo z Kábulu do indického hlavného mesta Naí Dillí.
Zákaz medzinárodných letov pre Arianu zaviedla OSN v novembri 1999 ako súčasť sankcií proti vtedajšiemu vládnucemu hnutiu Taliban po tom, ako hnutie odmietlo vydať medzinárodnému spoločenstvu teroristu Usámu bin Ládina. Zákaz bol zrušený v januári tohto roka. Prvý let spoločnosti Ariana je z veľkej časti symbolický, keďže spoločnosť vlastní po zničení prakticky celého letového parku iba jediné prevádzkyschopné lietadlo a aj letisko v Kábule bude potrebovať rozsiahlu rekonštrukciu. Medzinárodné spoločenstvo, ako aj viaceré finančné inštitúcie prisľúbili Kábulu na nedávnej konferencii v Tokiu finančnú pomoc a finančný balík pre letecký priemysel v Afganistane už vyčlenila aj Medzinárodná asociácia leteckej dopravy (IATA). Tá disponuje približne 20 mil. USD, ktoré platili medzinárodné spoločnosti za právo využívať vzdušný priestor nad Afganistanom a ktoré IATA zadržiavala, dokiaľ bol Taliban pri moci. Predstavitelia asociácie teraz očakávajú začatie rozhovorov o odovzdaní spomínanej sumy legitímnej afganskej vláde. Afganistan bude môcť podľa IATA stavať do budúcnosti na svojej výhodnej geografickej polohe, pretože leží na trase medzi Európou a juhovýchodnou Áziou.
Obnova leteckého priemyslu, no najskôr samotného leteckého parku, bude hlavnou úlohou medzinárodného spoločenstva v rámci celkovej obnovy krajiny. Základom bude rekonštrukcia letiska, ktoré je nevyhnutné na prístup nákladných lietadiel s potravinami a iným materiálom. Ako prvé však zástupcovia IATA v súčasnosti hodnotia satelitný komunikačný systém, potrebný na komunikáciu s prelietajúcimi lietadlami. Podľa prvých odhadov IATA asi šesť systémov v Afganistane nie je tak poškodených, ako sa pôvodne predpokladalo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:12