StoryEditor

Krátko zo zahraničia

11.03.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Desiatky rafinérií a priemyselných zón v južnom a vo východnom Francúzsku sú od včerajšieho rána zablokované nákladnými autami a kamiónmi na protest proti novým pravidlám týkajúcich sa pracovného času vodičov. V celom Francúzsku má byť 40 blokád, medzi nimi sú aj potravinárske zóny. Situácia zatiaľ nie je znepokojujúca.
Dvadsať imigrantov sa včera podarilo zachrániť z lode potápajúcej sa v prielive Otranto v Taliansku. Záchranári z mora vytiahli šesť tiel. Na mieste nešťastia sú námorné lode, helikoptéry a hliadkovacie člny pobrežnej stráže. Štátna príslušnosť imigrantov a ani miesto, odkiaľ ich loď vyplávala, nie sú zatiaľ známe.
Malý dunajský summit sa začal včera v Ostrihome za účasti predstaviteľov troch krajín. V biskupskom sídle maďarského prímasa Lászlóa Paskaia politici rokujú o rozširovaní Európskej únie a regionálnej spolupráci. Medzi účastníkmi je maďarský premiér Viktor Orbán a rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel.
Termíny volieb v niektorých krajinách EÚ a stanovisko Poľska k problémovým negociačným kapitolám môžu ohroziť rozšírenie pätnástky o nových členov. Bývalý riaditeľ bruselského Centra štúdií európskej politiky Petr Ludlow upozornil na ťažkosti hľadania kompromisov medzi Bruselom a Varšavou. Európsku integráciu podľa neho destabilizuje i kalendár parlamentných volieb v členských štátoch EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:14