StoryEditor

Od septembra vznikne Slovenská zdravotnícka univerzita

25.06.2002, 23:41

BRATISLAVA 25. júna (SITA) - Od septembra vznikne Slovenská zdravotnícka univerzita. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR schválením zákona, ktorý zároveň zruší súčasnú Slovenskú postgraduálnu akadémiu medicíny. Univerzita sa mala pôvodne volať Slovenská zdravotnícka akadémia, poslanci však schválili zmenu jej názvu.
Univerzita má slúžiť aj študentom, ktorí sa pripravujú pre vybrané kategórie zdravotníckych pracovníkov. Rezort zdravotníctva podľa poslancov zdravotníckeho výboru v súčasnosti nemá v dostatočnom rozsahu pokryté potreby vzdelávania pracovníkov v zdravotníctve na výkon povolania. Aby mal zdravotnícky pracovník, ktorý získal vzdelanie v Slovenskej republike, možnosť vykonávať toto povolanie aj v Európskej únii (EÚ), vyžaduje sa rozšírenie a skvalitnenie jeho prípravy, čo podľa výboru pre zdravotníctvo v požadovanej miere nie je schopná zabezpečiť existujúca sústava verejných vysokých škôl.
Poslanci NR SR definitívne schválili novelu Devízového zákona, podľa ktorej by sa od začiatku budúceho roku mali uvoľniť všetky operácie s finančnými derivátmi. Zároveň ruší limity pri vývoze a dovoze bankoviek a mincí v hotovosti v slovenskej alebo cudzej mene. O rok neskôr, od roku 2004, by sa malo umožniť tuzemcom otváranie účtov v zahraničí. Rezidenti budú podľa návrhu novely môcť od roku 2004 kupovať, predávať alebo zamieňať peňažné prostriedky v zahraničí, ako aj nakupovať tu nehnuteľnosti. Tuzemci budú môcť súčasne investovať v zahraničí.
Odo dňa vstupu Slovenska do EÚ budú môcť podľa novely nerezidenti nadobúdať nehnuteľnosti v tuzemsku okrem poľnohospodárskej a lesnej pôdy, keď SR uplatnila sedemročné prechodné obdobie, a okrem nehnuteľností, ktorých nadobúdanie je obmedzené osobitnými predpismi. Naďalej tak napríklad nebudú môcť nadobúdať nerastné bohatstvo alebo vodné toky.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 17:40