StoryEditor

Zmluva o tichom spoločenstve podľa Obchodného zákonníka

25.02.2002, 23:00

Základným znakom zmluvy o tichom spoločenstve je majetková účasť tichého spoločníka na podnikaní podnikateľa, ktorý vystupuje sám v právnych vzťahoch ako nositeľ práv a povinností, pričom touto účasťou vzniká spoločníkovi právo na podiel zo zisku z podnikania podnikateľa.
Práva a povinnosti voči tretím osobám z podnikania vznikajú iba podnikateľovi. Tichý spoločník však ručí za záväzky podnikateľa, ak je jeho meno obsiahnuté v obchodnom mene podnikateľa, alebo ak vyhlási osobe, s ktorou rokuje podnikateľ o uzavretí zmluvy, že obaja podnikajú spoločne. Zmluva patrí medzi absolútne obchody, tzn. bude sa riadiť Obchodným zákonníkom bez ohľadu na charakter subjektov. Podstatné časti zmluvy sú:
* určenie subjektov (podnikateľ a tichý spoločník),
* určenie vkladu. Vkladom môže byť ako peňažná čiastka, tak vec, právo alebo iná majetková hodnota. Dĺžka trvania zmluvy ani výška podielu na zisku nie sú podstatnou časťou zmluvy. K platnosti zmluvy sa vyžaduje písomná forma (§ 673 ods. 1 Obchodného zákonníka).
Účasť tichého spoločníka na tichej spoločnosti zaniká:
* uplynutím doby, na ktorú bola zmluva uzavretá,
* výpoveďou, ak nebola zmluva uzavretá na dobu určitú,
* ak dosiahne podiel tichého spoločníka na strate výšku jeho vkladu,
* ukončením podnikania, na ktoré sa zmluva vzťahuje,
* vyhlásením konkurzu na majetok dlžníka. V prípade, že zmluva neurčuje inak výpovednú lehotu, možno zmluvu vypovedať najneskôr šesť mesiacov pred koncom kalendárneho roka. Do 30 dní po zániku zmluvy je podnikateľ povinný vrátiť tichému spoločníkovi vklad zvýšený alebo znížený o jeho podiel na výsledku podnikania. Zmluva o tichom spoločenstve je popri vklade do obchodnej spoločnosti ďalšou formou kapitálovej účasti na výsledkoch podnikania. Zmluvou o tichom spoločenstve sa tichý spoločník môže zaviazať, že podnikateľovi poskytne určitý vklad a bude sa podieľať ním na jeho podnikaní a podnikateľ sa zaväzuje na platenie časti zisku vyplývajúcej z podielu tichého spoločníka na výsledku podnikania. Tichému spoločníkovi vznikne nárok na podiel na zisku do 30 dní po vyhotovení ročnej účtovnej závierky, na základe ktorej sa určí absolútna výška podielu. V prípade neskoršej straty nie je tichý spoločník povinný prijatý podiel na zisku vracať.
Zdaňovanie podielu na zisku tichého spoločníka
Podiel tichého spoločníka na zisku sa považuje za príjem z kapitálového majetku. Zákon č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov výslovne upravuje len zdanenie príjmu tichého spoločníka, ktorý je fyzickou osobou. Spôsob zdanenia právnickej osoby je však rovnaký. Podľa § 8 ods. 1 písm. d) zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov, dani podlieha len taký zisk tichého spoločníka, ktorý sa nepoužije na doplnenie vkladu zníženého o podiely na stratách podnikateľa do pôvodnej výšky. Podiel tichého spoločníka na zisku predstavuje samostatný základ dane na zdanenie osobitnou sadzbou dane. Sadzbu tejto dane ustanovuje § 36 ods. 2 písm. a) bod 1 zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov vo výške 25 %. Zrážku tejto dane je povinný vykonať podnikateľ, ktorý v spolupráci s tichým spoločníkom prepočíta podľa ustanovení zmluvy o tichom spoločenstve podiel tichého spoločníka na zisku. Pod ziskom sa tu rozumie účtovný zisk po zdanení. Podnikateľ ako platiteľ dane je povinný zrazenú daň odviesť správcovi dane najneskôr do 15. dňa za predchádzajúci kalendárny mesiac. Spôsob vyberania dane zrážkou je upravený v ustanovení § 52 zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov. Podnikateľ takto postupuje bez ohľadu na to, či tichý spoločník je fyzická alebo právnická osoba. V zmysle ustanovenia § 52 ods. 3, ak platiteľ dane nevykoná zrážku dane alebo zrazenú daň včas neodvedie, bude sa od neho vymáhať ako jeho dlh. Rovnako sa postupuje, ak platiteľ dane nezrazí daň v správnej výške. Daňová povinnosť daňovníka, ak ide o príjmy, z ktorých sa zráža daň, sa považuje za splnenú riadnym vykonaním zrážky dane. Daň je vysporiadaná a vyplatený podiel na zisku tichý spoločník neuvádza v daňovom priznaní.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 13:45