StoryEditor

Dizajn nielen na leto

27.03.2002, 23:00

Kto by nemal rád leto! Stelesňuje predstavu slnka, voľného času, oddychu a iných dovolenkových pôžitkov. Každý z nás má vlastnú predstavu, ako prežiť v lete dovolenku. Hoci ju trávime ľubovoľne, či už pri mori na pláži, na horách alebo vo vlastnej záhrade, vždy ju spájame aj s najfrekventovanejšími oddychovými činnosťami, ako sú ležanie a sedenie. Priznajme si, nie je na zahodenie posedieť si vonku pri kávičke v kvalitne stvárnenom a peknom kresielku. Rovnako príjemné je chytať bronz alebo prečítať si dobrú knižku ležiac na matraci či ležadle, ktoré má príťažlivý dizajn. Možno je to čudné, veď dizajn nás nesprevádza iba v lete, ale na každom kroku za každého počasia v každodennom živote. No v mestských kaviarňach, prímorských letoviskách a horských terasách vnímame okolité prostredie a dizajn práve v lete akosi lepšie.
Dlhé obdobie ma iritujú exteriérové stoličky, stoly a dáždniky väčšiny našich kaviarní, reštaurácií a snack-barov, ktoré -- majúc univerzálny tvar nie veľmi vydareného dizajnu -- nesú názvy zvučných výrobcov populárnych tabakových, alkoholických a nealkoholických produktov. Podobné tvary zariadení niekedy dokonca ozdobujú, aj keď bez názvov, terasy rodinných príbytkov. Akoby nám nezáležalo na našom okolí, často sa obklopujeme vecami bez fantázie a nápadu. A pritom existuje široká paleta stoličiek, stolov aj lôžok rôzneho materiálu tvaru a charakteru. Veľa typov je prijateľných pre verejný i súkromný exteriér.
Aký teda môže byť takýto dizajn nábytku? Existujú dva zaužívané prístupy, medzi ktorými sa pohybuje ľudský vkus. Bežné je, ak sa tvar týchto predmetov snaží vychádzať z celkovej architektúry a atmosféry domu alebo parteru. Niekedy sa rešpektuje štýl, ktorý chce kaviareň či domáca terasa reprezentovať ako celok, a odráža sa v ňom tiež štandard priestoru. Druhým prístupom je kontrast. Do historického alebo iného tradičného prostredia sa začlenia avantgardné tvary predmetov z nových moderných materiálov.
Tradičným materiálom, ktorý sa dá použiť v rôznej forme a v jednoduchej podobe v zásade nič nepokazí, je drevo. Samostatne alebo v kombinácii s kovovou konštrukciou môže byť reprezentantom tak škandinávskeho štýlu, ako aj francúzskeho alebo anglického vidieka. Pekné, dôstojné, ba až historické prostredie môže vytvoriť kované aj kovové sedenie. Plast je doménou Talianov, vedia s ním narábať tak citlivo, že je možné vidieť príjemný plastový dizajn kaviarenského posedenia na uliciach Milána ako doplnok obdivuhodnej kultúry a histórie. Najčastejšie sa kombinujú materiály tak, že kov tvorí konštrukciu a funkčná časť (sedenie, ležanie, položenie) je z dreva, plastu, kameňa alebo iného doplnkového materiálu. A keďže býva lepšie vidieť, uvádzam niekoľko zaujímavých konkrétnych príkladov.
Polyfunkčné ležadlo Xito (1) -- Campeggi, dizajn G. Levanti, je z polyuretánovej peny, polyesterových vlákien, potiahnuté bavlnenou tkaninou a dá sa na ňom fixovať opieranie. Môže sa použiť na odpočívanie vonku, ale aj sledovanie televízie vnútri.
Nafukovací matrac Pisolino (2) -- Campeggi, dizajn D. Santachiara, môže slúžiť na oddych v záhrade, ale dá sa použiť aj ako pohotovostné lôžko pre návštevu doma v interiéri. Ak nie je potrebné, vyfúkne sa a uloží pod plastové vedierko, na ktorom sa dá tiež sedieť.
MONSTER (3) -- Edra, je naozaj zvláštne a špeciálne sedadlo -- ležadlo tretieho tisícročia, ktoré sa vďaka odolnému materiálu dá umiestniť rovnako do bytového interiéru aj exteriéru.
POPEYE (4) -- Kircodan, je príjemné klasické mobilné polohovateľné ležadlo na slnenie a oddych s plochou na pohár alebo časopis.. Nenáročné skladacie sedenie Cappuccino (5) -- Kircodan, v tradičnom duchu môže spríjemniť pobyt na domácej lodžii, terase alebo vo verejnom exteriéri.
Mnohí sa ešte pamätajú na klasické exteriérové sedenie, ktoré dlhé roky zdobilo krčmy ako bratislavský "Funus" alebo "Slamená búda". Keď som prvýkrát uvidela stoličku SPAGHETTI (6) -- Alias, musela som sa pousmiať. Princíp je podobný -- kovová konštrukcia a obmotané plastové lanko, ibaže kvalita a materiály sú naozaj rozdielne!
Ležadlo alebo Chaise longue SOFT (7) -- Zanotta, má kovovú konštrukciu a leží sa na mäkkom techno-géli.
Keďže trend súčasnosti sa snaží o univerzálnosť použitia, dopredu nerozlišovať čo kam patrí, mnohé predmety, a nielen na ležanie a sedenie, sa dajú začleniť rovnako dobre do interiéru ako do exteriéru.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/reality, menuAlias = reality, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 22:32