StoryEditor

Padla komunikačná bariéra s exekutívou

16.05.2002, 00:00

Slovenská asociácia petrolejárskeho priemyslu a obchodu (SAPPO) vznikla v roku 1994 ako reakcia na potrebu spoločne presadzovať a obhajovať všeobecné etické princípy a hospodárske záujmy spoločnosti, ako potreba väčšej váhy zjednoteného názoru v rámci rozvíjajúceho sa legislatívneho prostredia, a tým aj možnosť vplývať na jeho tvorbu. V neposlednom rade ako nutnosť vytvoriť prostredie na výmenu názorov a postrojov jej členov, ktorých je v súčasnosti už 11. Poslední dvaja -- Agip a Česká rafinérska -- boli prijatí len vlani.
Ako je rozdelený trh v SR?
-- Na Slovensku bolo k 1. januáru v prevádzke 754 čerpacích staníc, z toho členské spoločnosti SAPPO tvoria takmer 70 %, pričom najväčší podiel na trhu má Slovnaft, a. s., s celkovým počtom 314 pred OMV zo 75 čerpacími stanicami. Menej ako 20 majú MOL, Esso a Conoco. Minulý rok začal pôsobiť na trhu Agip, ktorý má 7 čerpacích staníc. Viac ako 20 % tvoria takzvané dvorové čerpacie stanice, ktoré v minulosti slúžili na vnútorné zásobovanie veľkých podnikov a roľníckych družstiev a v súčasnosti ponúkajú pohonné látky, najmä naftu, verejnosti. Neponúkajú však servis, na aký je zvyknutý aj bežný motorista. Ich hlavným lákadlom sú bezkonkurenčné ceny pohonných látok, nie vždy želateľnej kvality a identifikovateľného pôvodu. Podstatné však je, že nespĺňajú ani minimálny štandard prevádzky z hľadiska bezpečnosti a ochrany životného prostredia. Tak dochádza k zvýhodneniu určitej skupiny prevádzkovateľov na trhu, a tým k neprípustnej deformácii konkurenčného prostredia. Ale tento stav by sa mal čoskoro zmeniť. Od 1. januára 2002 platí nový zákon o spotrebnej dani z minerálnych olejov, ktorý vylučuje prevádzkovanie čerpacích staníc nespĺňajúcich kritériá bezpečnosti a ochrany životného prostredia.
Ako sa vlani vyvíjal slovenský trh s ropnými produktmi?
-- V dôsledku poklesu ceny ropy na svetových trhoch, pozitívneho vývoja dolára oproti korune a opätovaného znižovania ceny pohonných látok na trhu, keď naše spoločnosti znížili jej cenu za uplynulý rok 40-krát, došlo k postupnej stabilizácii a nadväzne k miernemu rastu predaja pohonných látok oproti roku 2000. Predaj minerálnych olejov v roku 2001 vzrástol indexom 5,5 %. Najviac rástol predaj nafty na čerpacích staniciach o 15,7 %, pritom celkový predaj nafty sa zvýšil iba o 6,4 %. Predaj benzínu vzrástol o 5,4 %, dosiahol 644 tis. ton, z toho na čerpacích staniciach sa predalo 501 tis. ton. Predaj vykurovacích olejov klesol na 33 tis. ton, predstavoval iba 56 % predaja v roku 2000. V dôsledku inovácie parku osobných áut sa zvýšila spotreba benzínov s vyšším oktánovým číslom, najmä Naturalu 95. Jeho spotreba v roku 2001 vzrástla o 14 %, naopak, spotreba aditivovaného 91-oktánového benzínu predstavovala 93 % spotreby v roku 2000.
Aké kroky v pripomienkovaní legislatívnych procesov už SAPPO podnikla a aké chce podniknúť, pokiaľ ide o zladenie legislatívy s EÚ?
-- Vlani došlo k výraznému posunu v spolupráci s orgánmi štátnej správy a exekutívou, najmä s ministerstvami financií, životného prostredia a vnútra. Z prijatých zákonných noriem sme najväčšiu pozornosť venovali spotrebnej dani z minerálnych olejov. Vecnou argumentáciou voči MF SR, dobrou spoluprácou so zákonodarným zborom a účinnou prezentáciou voči verejnosti sa podarilo, že parlament si osvojil pri schvaľovaní tohto zákona v apríli 2001 vyše 10 našich predkladaných návrhov, z ktorých najvýznamnejšie bolo zníženie spotrebnej dane z motorovej nafty. Zákon vstúpil v plnom rozsahu do platnosti od 1. januára, pričom niektoré ustanovenia technicko-organizačného charakteru sa začali uplatňovať už od 1. júla. Počas nábehového obdobia do plnej účinnosti zákona došlo v parlamente v decembri k novele zákona, keď bolo schválené predĺženie termínu na zladenie technických požiadaviek na ciachovacie prístroje do septembra 2002. V januári 2002 bola prerokovaná druhá novela zákona spojená s farbením motorovej nafty pre pôdohospodárstvo a rozšírenie okruhu dopravných prostriedkov, ktoré môžu používať daňovo zvýhodnenú červenú naftu v poľnohospodárskej a lesnej výrobe. SAPPO v rámci tejto novely presadilo schválenie ďalších návrhov.
Toto je v poradí už ôsmy rok pôsobenia SAPPO v SR. Čo ste, podľa vás, dosiahli a čo plánujete v nasledujúcich rokoch?
-- Za pozitívne považujem vytvorenie neutrálneho prostredia, na ktorom sa stretávajú, diskutujú a pripravujú spoločné postoje firmy, ktoré si inak konkurujú. Ekonomické zákony, technické normy, oblasť životného prostredia a prezentácia petrolejárskeho priemyslu a obchodu majú pre nás rovnakú váhu a rovnaké dosahy bez ohľadu na podnikateľskú činnosť alebo veľkosť firmy. Činnosť asociácie sa nesie v znamení presadzovania tých cieľov, ktoré sú spoločné všetkým alebo väčšine jej členov. Keďže rozptyl našich aktivít siaha od transportu ropy, cez jej skladovanie, spracovanie, prepravu a obchod s ropnými produktmi, môže sa stanovenie si takýchto zámerov zdať komplikované. Lenže ekonomické a legislatívne prostredie v SR nám vytvára dostatočné podnety, ku ktorým treba zaujať jednotný postoj a prezentovať SAPPO pred verejnosťou. Naše úsilie v tomto smere začína pomaly, ale isto lámať bariéru nezáujmu exekutívy a parlamentu o našu spoluprácu a prináša pozitívne výsledky. V budúcnosti sa naďalej sústredíme, popri zvyšovaní účasti SAPPO na legislatívnom procese, na organizovanie odborných stretnutí a seminárov so zástupcami štátnej sféry k problematike implementácie našich zákonov s právom EÚ v oblasti petrolejárskeho priemyslu a obchodu, na uplatňovanie nových foriem práce pri prehlbovaní kontaktov s členskými spoločnosťami, na prehlbovanie medzinárodnej spolupráce najmä s asociáciami stredoeurópskych krajín a tiež na rozširovanie členskej základne SAPPO.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:54