StoryEditor

Akcie SPP vyvolávajú zmätok

21.01.2002, 23:00

"Pre nás sú najdôležitejšími bodmi príprava legislatívy a dostatok finančných zdrojov," uvádza sa vo vyhlásení Sociálnej poisťovne (SP), ktorým reaguje na iniciatívu SDĽ a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Petra Magvašiho (a predsedu jej správnej rady), aby v rámci privatizácie SPP, a. s., dostala 25 % jeho akcií. Magvaši má podľa riaditeľa SP Miroslava Knitla pravdu, že prostriedky na spustenie dôchodkovej reformy budú reálne potrebné až pri budovaní kapitalizačného, teda druhého piliera reformy v rokoch 2004 až 2005.
Vedenie SP však súčasne upozorňuje aj na možné riziká krokov, navrhovaných P. Magvašim. "Vlastníctvo akcií má riziká -- je možné ich zhodnocovanie alebo možno dosiahnuť aj opačný efekt -- ich hodnota môže klesať. V takomto prípade vzniknú nároky na štátny rozpočet, pretože podľa zákona solventnosť našej inštitúcie garantuje štát," pripomína SP.
Podľa informácií HN nie je SP na podobné iniciatívy pripravená. Magvašiho návrh prakticky znamená, že správca prostriedkov poistencov sa zmení na vlastníka, čo je v rozpore so súčasným verejnoprávnym charakterom SP. Nakladanie s akciami, výkon akcionárskych práv -- to všetko sú otázniky, na ktoré v SP zatiaľ nepoznajú odpoveď. Mal by ich upravovať zákon o kapitalizačnom pilieri dôchodkovej reformy, no ten zatiaľ neexistuje ani len v prvých návrhoch. Jeho príprava sa predpokladala v tomto roku, podľa toho, či sa vôbec ešte stihne v tomto volebnom období schváliť základný zákon o sociálnom poistení (o priebežnom financovaní dôchodkov). Aj preto SP upozorňuje predovšetkým na potrebu kvalitnej legislatívy.
Na rozbeh kapitalizačného dôchodkového piliera bude potrebných okolo 55 mld. Sk, pričom vláda SR ich vyčlenila z privatizácie SPP. Pre SP nie je dôležité, v akej forme sa k nim dostanú. Pre inštitúciu, akou je SP, by bolo zrejme jednoduchšie čerpať potrebné miliardy z osobitného účtu, ako nakladať s akciami. Tým skôr, že existujú riziká, na ktoré vo svojom vyhlásení upozorňuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:08