StoryEditor

Karel Srba údajne chystal aj ďalšie vraždy

Bývalý vysoký štátny úradník Karel Srba, ktorý je podozrivý z prípravy nájomnej vraždy novinárky Sabiny Slonkovej, zostáva vo väzbe v Plzni. Rozhodol o tom v piatok českobudějovický súd, ktorý ponechal vo väzobnej cele aj ďalších troch spoluobvinených.

Krajský súd v Českých Budějoviciach zamietol ako neodôvodnené sťažnosti troch obvinených - Srbu, Evy Tomšovicovej a Petra Volfa. Uviedol to predseda senátu krajského súdu Pavel Šilhavecký. Právnik štvrtého obvineného Michala Novotného sťažnosť proti zadržaniu nepodal.
Karel Srba však podľa slov Tomšovicovej údajne plánoval zabitie ďalších dvoch ľudí. Ďalším kandidátom na smrť mal byť Václav Hrubý, bývalý riaditeľ zámku Štiřín, ktorý prevádzkuje rezort zahraničia. Podľa Tomšovicovej Srba požadoval, aby sa postarali aj o Hrubého a ďalšieho muža, na ktorého meno si však nedokázala spomenúť. Hrubý bol dlhoročným rivalom Karla Srbu, ktorý ako generálny sekretár rezortu zahraničia prinútil v roku 1999 Hrubého, aby odišiel zo Štiřína. Polícia vyšetruje, či bola plánovaná vražda Slonkovej jediným plánom. Kriminalisti dokonca otvorili aj dva roky starý prípad napadnutia novinára Martina Řezníčka. Ten sa v roku 2000 zaujímal o vtedajšieho ministra zahraničných vecí Jana Kavana.
Srbov advokát Miroslav Kříženecký je presvedčený o nevine svojho klienta a ako napísali Lidové noviny, Srba obvinenie vôbec nechápe. Jeho účasť na príprave vraždy potvrdzuje len výpoveď Tomšovicovej, ktorej svedectvo je podľa advokáta absolútne nevierohodné.
Český minister obrany Jaroslav Tvrdík v súvislosti s prípadom plánovanej vraždy vytvoril špeciálny vyšetrovací tím, ktorý má preveriť možnosť eventuálnej prepojenosti Srbu na Vojenskú spravodajskú službu. Minister zároveň vyhlásil, že v tejto chvíli nemá žiadne informácie, podľa ktorých by sa vojenské spravodajské služby akokoľvek zapojili do prípravy vraždy Slonkovej, alebo na kauze spolupracovali so Srbom. Ministerstvo obrany k 25. júlu však opustil náčelník Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor, ktorému vypršal záväzok služby vojaka z povolania. Minister mu nepredĺžil zmluvu a v Českej televízii uviedol, že obaja majú odlišný názor na budúcnosť spravodajských služieb.
Celá aféra zasiahla aj bývalého ministra zahraničia Jana Kavana, ktorý je v súčasnosti predsedom Valného zhromaždenia OSN. Prezident Václav Havel ho vyzval na rezignáciu z tohto postu. Kavan tvrdí, že o svojom niekdajšom generálnom sekretárovi Srbovi nič znepokojivé nevedel. Vedel síce o tom, že Srba pracoval pre rozviedku, netušil však, že je naďalej agentom Vojenskej spravodajskej služby. Kavan povedal, že informáciu o tom, že Srba stále patrí medzi agentov vojenskej rozviedky, si prečítal až vo víkendových novinách. Uviedol, že kauza nevýhodného prenájmu Českého domu v Moskve, pre ktorú nakoniec Srba ministerstvo opustil, ešte stále nie je doriešená. "Pokiaľ ide o porušenie predpisov rezortu zahraničia, tak z toho boli vyvodené dôsledky už pred časom," povedal. Výsledky vyšetrovania generálnej inšpekcie ministerstva podľa Kavana dostala protikorupčná služba polície.
Srba bol pritom podľa informácií televízie Nova až do štvrtka agentom Vojenskej spravodajskej služby. Vedenie armády preto bude skúmať, či Srba svoje postavenie agenta nezneužíval. Podľa televízie náčelník Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor dostal minulý rok príkaz, aby Srbu po jeho odchode z ministerstva zahraničia prepustil. Šándor však príkaz nesplnil, a preto bol podľa Novy vo štvrtok odvolaný z funkcie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:04