StoryEditor

KSVE budú musieť po vstupe do EÚ prijať aj euro

16.01.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Euro, ktoré sa začalo bežne používať v krajinách Európskej menovej únie (EMÚ) od 1. januára tohto roka, bude vystavené ďalšej veľkej udalosti. Súvisieť bude s rozšírením Európskej únie (EÚ), čo bude mať značný dosah na spoločnú európsku menu, uviedol francúzsky denník Le Monde.
Nové členské krajiny EÚ budú musieť povinne vstúpiť do eurozóny. Dvanásť kandidátskych krajín, rokujúcich o vstupe do EÚ, nebude mať k dispozícii klauzulu o nepripojení sa k euru (opting out), ako to využíva Veľká Británia. Spoločná mena je súčasťou acquis communautaires a kandidátske krajiny ju budú povinné prijať v čase, keď na to budú pripravené. Ak sa vstup do EÚ časti z 12 kandidátskych krajín môže zrealizovať v roku 2004, rozšírenie eurozóny si bude vyžadovať dlhší čas. Termíny a podmienky, ktoré musia kandidátske krajiny pred vstupom splniť, ešte stavajú proti sebe kandidátske a zakladajúce krajiny únie.
V otázke termínov kandidátske krajiny často signalizovali, že chcú napredovať čo najrýchlejšie. Lenže v princípe ešte pred prechodom na spoločnú menu musia byť uchádzačské krajiny aspoň dva roky súčasťou Európskeho menového systému 2 (EMS-2). Týmto opatrením sa má dať rámec fluktuačnému pásmu národných mien krajín EÚ, ktoré nie sú členmi eurozóny, oproti euru.
Podľa názoru viacerých predstaviteľov krajín strednej a východnej Európy by prechod na euro bol možný okolo roku 2006. Lenže ani jeden zo súčasných predstaviteľov členských krajín nespomína taký blízky dátum. Naopak, prezidenti centrálnych bánk sa usilujú čo možno najviac vyčkávať. Ako povedal prezident Európskej centrálnej banky Wim Duisenberg pre Le Monde, musí byť jasné, že "účasť v EMS-2 nemusí byť aktuálna hneď po vstupe do EÚ a nemusí sa limitovať len na dva roky."
Termín vstupu do eurozóny fakticky závisí od mnohých ukazovateľov. Poslednou skúškou bude splnenie maastrichtských kritérií.
Komisár EÚ pre rozšírenie Günter Verheugen v perspektíve vstupu do EÚ požiadal kandidátske krajiny, aby sa teraz sústredili na všeobecné ekonomické kritériá: v prvom rade treba mať životaschopnú trhovú ekonomiku, schopnú odolávať tlakom konkurencie vo vnútri, aj mimo EÚ, v súlade s kodanskými kritériami. Dodržanie maastrichtských kritérií príde na rad až potom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 20:02