StoryEditor

České trhy

25.06.2002, 00:00

Vedenie najväčšej českej elektrárenskej spoločnosti ČEZ sonduje možnosť, že by namiesto predaja strategickému vlastníkovi ponúklo svoje akcie investorom na londýnskej alebo frankfurtskej burze. Finančný riaditeľ firmy ČEZ Petr Vobořil uviedol, že firma si zatiaľ chce otestovať trh, ako by na takú ponuku reagoval. "Súvisí to s našou budúcou stratégiou, pretože privatizácia sa vlečie," povedal P. Vobořil. "Takže zvažujeme aj iné možnosti, ako dostať väčšie množstvo vlastníkov do firmy. Možno by sa ČEZ mohla privatizovať cez burzu." (TASR)

Členovia zastupiteľstva českého mesta Kladno minulý týždeň schválili predaj 29-percentného balíka akcií vodárensko-kanalizačnej firmy Vodárny Kladno-Mělník (VKM). Urobili tak bez toho, aby mesto predtým kupujúceho vybralo prostredníctvom transparentného výberového konania. Radní z Kladna ponúkli akcie iba dvom investorom. Porovnali ich ponuky a nakoniec sa dokonca priklonili k tej nižšej. Akcie tak Kladno predáva po 170 Kč francúzskej firme Vivendi Water. (TASR)

Dividendy vo výške takmer štvrtiny vlaňajšieho zisku, t. j. 187 mil. Kč, vyplatí Severomoravská energetika, a. s., svojim akcionárom. Výnos na jednu akciu tak predstavuje 55 korún, namiesto manažmentom navrhnutých 50 korún. Rozhodlo o tom valné zhromaždenie. (HN ČR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:02