StoryEditor

Kniha manažérskych nápadov

11.04.2002, 00:00

Monika Gregorová
Stať sa dobrým manažérom vôbec nie je jednoduché. Skúste sa zamyslieť nad tým, aké percento z vašich nadriadených možno skutočne označiť týmto trochu stále tajomným slovkom, ktoré takmer úplne nahradilo staré -- hospodár, riaditeľ, správca, vedúci.
O tom, že si tento fakt uvedomujú i samotní manažéri, svedčí neutíchajúci záujem o knihu Rona Colemana a Gilesa Barrieho 525 spôsobov ako sa stať lepším manažérom. Vo vydavateľstve Management Press vyšiel preklad Ivana Bureša vlani už piaty raz.
V 525 konštatovaniach autori ponúkajú jednoduchou formou rady, čo robiť a čomu sa radšej vyhnúť. V úvode sú manažéri vyzvaní na prehodnotenie svojho vlastného manažérskeho "ja" a na analýzu nevyhnutných vlastností, ktoré by nemali žiadnemu vedúcemu pracovníkovi chýbať. Pokiaľ sa dotyčný záujemca sám označí ako dôrazný, spravodlivý a považuje sa za vnútorne silnú osobnosť, má správne predpoklady na to, aby spĺňal predstavu pracovníkov o ideálnom manažérovi a môže sa vydať na cestu za poznaním tohto remesla.
Kniha pozostáva z 12 kapitol, ktoré sú zakončené Plánom osobných priorít, kde si čitateľ môže značiť svoje osobné priority, čas, dokedy ich chce dosiahnuť a skutočne dosiahnuté výsledky. Žiaden vedúci pracovník sa pri svojej práci nevyhne práci s ľuďmi. A práve vytvorenie svojho tímu a investície do ľudí sú základom akéhokoľvek úspešného podnikania. V prehľadnej a prístupnej forme (vzdelanie v oblasti manažmentu nie je pre naštudovanie tejto publikácie nevyhnutné) autori vysvetľujú základné pravidlá na získavanie, výber a riadenie ľudí, ich vedenie a motiváciu, plánovanie, organizáciu a následnú kontrolu, vzdelávanie a rozvoj schopností, riešenie vzniknutých problémov, vrátane osobných problémov jednotlivých pracovníkov, spôsob komunikácie a nakoniec kniha poradí ako dosiahnuť povýšenie.
Autori si svoje poznatky overili v doteraz najúspešnejšom britskom výcvikovom programe firmy Invicta Training, ktorý absolvovali tri tisícky šéfov svetoznámych spoločností. Od roku 1993 sa o svoje poznatky prostredníctvom tejto publikácie delia aj s našimi manažérmi. Publikáciu možno označiť ako "všeobecnú učebnicu" manažmentu, ktorá napriek tomu, že patrí na rozdiel od klasických učebníc k tým tenším, prechádza v zmienených zásadách celú šírku problematiky riadenia. Čitateľa povzbudzuje na ďalší rast a motivuje ho k dosiahnutiu stanovených cieľov.
Ak si prečítate aj obálku knihy, dozviete sa, že manažéri nezlyhávajú preto, že sú povýšení do funkcie, ktorá je nad ich sily, ale preto, že sa nenaučili, ako viesť druhých a uspokojovať potreby svojho pracovného tímu. Efektívni manažéri postupujú skrátka určitým spôsobom a keď si tento spôsob osvojíte, môžete aj vy patriť medzi nich.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:13