StoryEditor

Vrú vášne, tlejú nádeje

27.02.2002, 23:00

Slovensko je otrasené a rozčesnuté podľa názoru na to, či má vláda uhradiť straty z nebankových subjektov alebo nie. Vrú vášne, tlejú nádeje. Vec je však veľmi jasná.
Majitelia nebankových subjektov pomenúvajú svoje problémy eufemizmami, zjemňujúcimi výrazmi -- zatvorenie kancelárií kvôli auditu, ochrana pred nejakými agresívnymi silami či zabezpečovacie prevody akcií. Čím skôr si "spoločníci", "klienti", "akcionári" uvedomia, že ich dlžníci sú v terminálnom štádiu, že od nich nedostanú nič, a to ani združovaním, ani protestmi, tým lepšie pre nich. Peniaze vybehli komínom na reklamu (navoňanú zdochlinu), na vysoké náklady na "správu", platy "odborníkom, ktorým vďačíme za naše úspechy". Časť prostriedkov nenávratne odišla pri nevýhodných obchodoch a investíciách, na ktoré by nepožičala žiadna banka. Časť je v hnuteľnom a nehnuteľnom majetku, ale budú problémy s jeho speňažením, navyše nároky akcionárov a tichých spoločníkov sú pri konkurze až na poslednom mieste. Klienti sú pobúrení. Ale predsa dobrovoľne vstúpili do spoločenstiev, ktorých členovia sa vlastne okrádali navzájom -- skorší vkladatelia šklbali tých neskorších. To narazilo na zákonitú bariéru. Teraz by tieto spoločenstvá chceli násilím rozšíriť základňu pyramídy o vládu a jej prostredníctvom o ďalších občanov, ktorí by nemali šanci na výnos, len by platili.
Čo je obzvlášť nechutné, je politické parazitovanie na ľudskom nešťastí. SNS prišla so sebahodným nápadom ísť s vecou do parlamentu. Chce vari navrhnúť, aby sa na postihnutých túžbou po 30-percentnom výnose poskladali poslanci? Paradoxný je postoj časti ľavice -- SDĽ a SOP -- ktorej agenda zvykne byť rovnosť a sociálna spravodlivosť. Teraz ju rozširuje o pomoc hazardným hráčom, čo ako nešťastným a zbedačeným. Bude sa usilovať o náhradu strát ľuďom, ktorí roky točili peniaze cez lžipodnikateľov a výnos už dávno prekročil pôvodný vklad, ako napísal jeden z nich premiérovi? PSNS chce na úhradu použiť výnos z predaja SPP. Kde je ohľad na tých, ktorí rozoznajú vábničku na prvý pohľad alebo počúvnu varovania na obozretnosť z najvyšších vládnych miest?
Absolútna zvrhlosť je argumentácia daňami. Dane platia všetky firmy, i tie, ktoré podnikajú z vkladov tichých spoločníkov a akcionárov nevynímajúc. Na tom nemení nič ani spôsob investovania, ba ani defraudácia cudzích prostriedkov majoritnými akcionármi a manažmentom. Dane sa vyberajú aj z výhier v lotériách a kurzových stávkach. Platia ich vyhrávajúci a nie na to, aby sa nimi refundovali straty prehrávajúcim. Dane sú spoločným výnosom všetkých občanov a treba ich, podobne ako výnosy z privatizácie, použiť na všeobecne prospešné ciele. Ak by vláda pred požiadavkami na náhrady cúvla, pomohla by desaťtisícom občanov, ale podviedla všetkých ostatných.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:04